Myślę, że najbardziej znana jest nam mitologia grecka, podczas gdy słowiańska kryje równie ciekawe bóstwa, opowieści i tradycje. Jeśli jesteście ich ciekawi to koniecznie sięgnijcie po te książkę!
Ta mitologia kusi swoją magią, tak jak dawniej otulała swoją mocą nieświadomych ludzi, niczym mrok pokrywający ziemię, czasami dobrą, czasami złą. Przemykającą w ciszy, zakradając się nocą, lub atakująca w upalne południe. Że strony stronę będziemy dawać się porwać słowiańskim czarom.
Mitologia Słowian przedstawiona w postaci komiksu i niezwykle klimatycznych ilustracji odkryje przed Wami upiory, demony i wielkie bóstwa oraz związane z nimi święta. Dowiecie się kto opiekował się domem i jego domownikami, a kto czyhał na dnie jezior. Kim tak naprawdę była Marzanna i Baba Jaga. Wizerunki i opisy zawarte na poszczególnych stronach oddają najistotniejsze cechy, dzięki którym szybko przekonamy się z kim mamy do czynienia.
To książka idealna dla wczesnoszkolnych czytelników, by mogli poznać wierzenia swoich przodków. Sprytne przedstawienie tematu jako rozmowę babci z wnukami i snucie ciekawych opowieści wciąga jeszcze bardziej, nie pozwala się oderwać do ostatniej strony.
Ciekawym dodatkiem są propozycje na samodzielne DIY w słowiańskim klimacie. Całość doskonale ze sobą współgra.
Dajcie się porwać, nie pożałujecie (książce, nie utopcowi 😉)
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2024-06-05
Kategoria: Komiksy
malipasjonaci
Mity słowiańskie w komiksie? Tego jeszcze nie było! W kogo wierzyli nasi słowiańscy przodkowie? O co chodzi z topieniem marzanny na wiosnę? Jak się pozbyć...