Okładka książki - Śmiertelna zagrywka

Śmiertelna zagrywka

Agata Johnson jest panią detektyw, która niejedno w życiu przeszła. Jej przeszłość była momentami bardzo bolesna, a konsekwencję ponosi do dziś. Ból jest jej towarzyszem i to zarówno ten psychiczny, jak i fizyczny. Kobieta zbiera pieniądze, aby choć jednego z nich się pozbyć. Na dodatek jest poszukiwana przez bardzo niebezpiecznych ludzi, a to sprawia, że ciągle musi uciekać.
Przeważnie ma drobne zlecenia, co sprawia, że nie może odłożyć zbyt wiele. Jednak pewnego dnia zgłasza się do niej pewna starsza kobieta z dość nietypową propozycją. Ma odnaleźć grób pewnego Hiszpana, a w zamian otrzyma naprawdę duże pieniądze, takie, które są jej właśnie potrzebne. Agata zgadza się, chociaż nie do końca rozumie, o co naprawdę chodzi, przecież nikt nie płaci za coś takiego aż tyle. Zaczyna się śledztwo, a niedługo później okazuje się, że znowu grozi jej niemałe niebezpieczeństwo. Czy da sobie radę? Czy wyjdzie z tego cało? Na kogo pomoc będzie mogła liczyć? Czy wykona powierzone jej zadanie? Czy odnajdzie grób?

Książkę czytamy z dwóch perspektyw czasowych – poznajemy historię Agaty, a jednocześnie cofamy się w czasie i dowiadujemy się, kim był i co tak naprawdę stało się z Hiszpanem, którego grób ma odnaleźć. Mnie książka się podobała, naprawdę dobrze się bawiłam podczas czytania. Była to historia, która mnie wciągnęła, która wywołała wiele emocji.
Akcja sprawnie poprowadzona, z ciekawymi zwrotami. Książkę czytało się dość szybko. Dla mnie była to pozycja na jedno popołudnie.

Główną bohaterką jest Agata. To kobieta dzielna, odważna, momentami bezwzględna. Nie załamuje się tylko działa i to dość skutecznie, nie boi się praktycznie niczego (a nawet jeśli stara się swoje lęki przezwyciężyć). Ma ciekawe pomysły i potrafi wyjść z wielu opresji. Do tego wszystkiego ma dość cięty język, co tworzy osobę, którą naprawdę polubiłam i mocno jej kibicowałam.

„Śmiertelna zagrywka” to ciekawa książka, po którą warto sięgnąć. Ze swojej strony z przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Informacje dodatkowe o Śmiertelna zagrywka:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-02-26
Dodał/a opinię: Anna Kaczor

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Śmiertelna zagrywka

Kup książkę Śmiertelna zagrywka

Nie zamierzam umierać! Historia wykuta cierpieniem
Jacek Ostrowski0
Okładka ksiązki - Nie zamierzam umierać! Historia wykuta cierpieniem

Przez lata tworzył światy, w których to on decydował, kto przeżyje, a kto zniknie w mroku. Mistrz kryminałów, który potrafił jednym zdaniem zatrzymać czytelnikowi...

Tajemnice Tumskiej Góry
Jacek Ostrowski0
Okładka ksiązki - Tajemnice Tumskiej Góry

Podziemia Płocka skrywają coś więcej niż tylko zapomniane mury. Skrywają tych, którzy nigdy nie odeszli. Kiedy grupa przyjaciół trafia na wskazówkę prowadzącą...

Opad
Opad