Książka ta jest dla mnie dowodem na to, jak bardzo z wiekiem zmienia się gust, także ten czytelniczy. Kiedyś granatem byście mnie nie oderwali od literatury sensacyjnej - której zresztą wielbicielką jestem do dziś. Ale teraz lubię też biografie, reportaże czy literaturę popularnonaukową, a książkę o której mówię można umieścić w każdej z tych trzech kategorii.
Patric, autorka i główna bohaterka opowiada nam całe swoje życie. A jest to życie niebanalne, bowiem kobieta od najmłodszych lat zdawała sobie sprawę ze swojej odmienności. Nie potrafiła nawiązać relacji z innymi dziećmi, wtedy gdy one śmiały się radośnie lub płakały ze smutkiem, ona nie czuła nic, żadnych emocji. Czasem z powodu tego "nic" wzbierało w niej ciśnienie, które lada moment mogło eksplodować, więc robiła coś niedozwolonego, niegrzecznego by poczuć cokolwiek i spuścić nieco pary. Dzieci często się z niej śmiały lub po prostu bały, matka nie potrafiła zrozumieć co się z nią dzieje, jedynie uwielbiana młodsza siostra potrafiła dostrzec problem nazywając Patric Kapitan Apatią. Będąc na studiach dziewczyna trafiła na wykład z psychologii, gdzie w dość marginalny sposób nauczycielka wspomniała o socjopatii. Było to jak objawienie, Patric zaczęła szukać informacji, ale prace na ten temat praktycznie nie istniały. Socjopatię łączono głównie z psychopatią, powodując że każdy uważał że problem dotyczy głównie przestępców, którzy wcześniej czy później trafią do więzienia. Patric przez całe życie usiłowała się "naprawić", chodziła na terapię, niektórym otwarcie przyznawała się do swojego problemu, ale w środowisku w którym przebywała było to czymś "cool".
Po wielu latach walki o "wyzdrowienie" Patric skończyła studia doktoranckie, specjalizując się w socjopatii, a następnie napisała książkę którą być może uda się odkleić socjopatom łatkę przestępcy i pomóc takim osobom jak ona sama.
Być może, gdyby książka nie przedstawiała osobistych przeżyć Patric, jej własnych wątpliwości i walki o normalność, byłaby kolejnym poradnikiem popularnonaukowym, pełnym suchych i - z punktu widzenia przeciętnego czytelnika - nieciekawych faktów. Jednak odniesienie do życia bohaterki powoduje że czyta się to nie jak poradnik, ale jak świetną powieść. Zdecydowanie warto zapoznać się z lekturą.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-08-28