Soledad znaczy samotność

Książka opowiada o losach kobiety, która posiadała magiczne pudełko z igłami i nićmi. Potrafiła ze ścinek i kawałków materiałów stworzyć przepiękne rzeczy. Uszyte stroje maskowały bowiem wiele niedoskonałości i wszystko wydawało się idealne. Ludzie byli otumanieni magicznymi przedmiotami i nie potrafili przestać o nich myśleć. Wygnana z wioski z powodu zazdrości mieszkańców udaje się w podróż wraz z małymi dziećmi. Historię matki po wielu latach opowiada nam jej córka. Przez to mamy przeskoki między teraźniejszością a przeszłością.

Po przeczytaniu opisu książki byłam zaintrygowana i chciałam ją bliżej poznać. Uwielbiam wątki fantastyczne i magiczne w czytanych opowieściach. Jednak zawiodłam się na tym co mnie tam spotkało. Było wiele dziwnych sytuacji w książce np. zszywanie czerwonego koguta, załamanie ojca, który zaczął zamieniać się w kurę, obsesja człowieka polegająca na liczeniu drzew w gaju oliwnym itp. Zaledwie jedna scena bardzo mi się podobała i zapadła w pamięć a mianowicie podarowanie Matce Boskiej wyhaftowanego serca dzięki któremu jej postać jaśniała.

Nie tego się spodziewałam. Oczekiwałam czegoś innego. Bardzo opornie szło mi czytanie dlatego dotarłam do połowy książki i nie zakończyłam jej. Szkoda mi było czasu na dalszą lekturę.

Pochwalić za to muszę wydanie książki, które jest piękne. Już sama twarda oprawa robi wrażenie. Okładka przyciąga wzrok, jednak sam środek już nie bardzo. Ale to tylko moje zdanie. Być może Wam bardziej się spodoba.

Informacje dodatkowe o Soledad znaczy samotność:

Wydawnictwo: Mova
Data wydania: 2022-07-13
Tytuł oryginału: La coeur cousu
Dodał/a opinię: Anitka_170

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Soledad znaczy samotność

Kup książkę Soledad znaczy samotność