🌺Recenzja🌺
Współpraca barterowa z @wydawnictwoniezwykle
Premiera 02.08.2023 r.
„Sonia” – Joanna Chwistek
On zakochuje się pierwszy. Ona potrzebuje czasu. On pragnie mieć ją tylko dla siebie, ale ona pragnie wolności. Czy dwa różne pragnienia da się połączyć w jedno.
Sonia do tej pory żyła w szklanej klatce. Uczyła się w domu, nie miała znajomych, spędzała czas tylko z mamą i rodzeństwem. Nie znała innego życia, po śmierci matki, pragnie się wyrwać. Chce być wolna i robić to co wszyscy w jej wieku. Poznawać ludzi, chodzić na imprezy i uczyć się między innymi. Wreszcie może o to zadbać, jednak w ograniczonej ilości. Pomimo, że podejmuj wiele prób, to czasem inni jednak decydują za nią. Czasem walczy o swoje, a czasem potulnie słucha. Ma wielkie zapędy na różne rzeczy, ale w gruncie rzeczy zaczyna spędzać wiele czasu z Nikolaiem i nie robi wiele dla siebie. Czasem miałam mieszane uczucia co do niej, bo niby walczyła o te wolność, ale i tak ulegała albo musiała mieć pozwolenie na pewne rzeczy.
Nikolai nie chce jej osaczyć, to stateczny facet, który poczeka na to co najlepsze. Wszystko robi powoli, aby jej nie spłoszyć. Daje jej wolność, ale z ograniczeniami i w myślach często to podkreślał. Pomimo, że ma krew na rękach to umie zadbać o tych na których mu zależy. On jako pierwszy zaczyna czuć, ale w zdobyciu jej ma pewien cel. Zarzekał się, że ważne jest dla niego jej walność, pozwala jej się uczyć, ale z tyłu głowy za plan, który powali realizuje.
On się o nią stara, ona walczy z uczuciem, ale, że nie ma zbytniego doświadczenia w stosunkach damsko-męskich to szybko ulega. Daje się oczarować pięknymi słówkami, a on doskonale wie co mówić i jak, j aby była jego. Jednak to co ich zaczyna łączyć powstaje z czasem. Żadne niczego nie przyspiesza. Gorących scen również nie zabraknie. Każda była wyważona, czasem grzeczna a czasem mniej grzeczna. Jednak wszystko ze smakiem.
Oprócz walki o wolność i miłość, to mamy inne wątki, które jak zwykle są specyficznie ale doskonale przedstawione. Jak zwykle wszystko dopasowane co do szczegółu. Nie ma tylko słodyczy, ale jest i krew. Niebezpieczeństwo czyha nad każdym kroku i wyskakuje z nienacka. Autorka umie opisać sceny tak, że aż drży się ze strachu, ale za razem pragnie się więcej i więcej. Całą historią żądzą emocje, których nagle wybuchy wprawiają w osłupienie lub roztapiają serce.
Autorka pokazała, że tajemnice, które niby powinny chronić, czasem jeszcze bardziej ranią. Lepiej jest powiedzieć wszystko od razu niż potem tłumaczyć się i z wielkim prawdopodobieństwem stracić ukochanych.
Jak zwykle czuję niedosyt po książkach Joanny. Każda z nich jest na swój sposób wyjątkowa. Może bohaterowie czasem mnie irytowali swoim zachowaniem, ale to wcale nie umniejsza, pięknie stworzonej relacji i niebezpieczeństwa jakie się tam czai.
8/10❤️
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2023-08-03
glinka_54_czyta
Trzeci tom bestsellerowej mafijnej serii ,,Niezłomne"! Vivienne Mercuzo nie jest typową księżniczką mafii, która żyje w złotej wieży. Ojciec ją bije i...
Zakazany związek z motywem age gap! Osiemnastoletnia Arianna Goldberg traci ojca w wypadku samochodowym. Jakby tego było mało, ten w testamencie zaznacza...