Okładka książki - Spieszę się poznać las

Spieszę się poznać las

Jeśli myślicie, że @wydawnictwoborgis ma w swojej ofercie tylko książki dla dorosłych to jesteście w błędzie. Przed wami lipcowa nowość autorstwa Agnieszki Buczek – pedagoga z wykształcenia, a artystę z zamiłowania. Pisarka pokazała w tej książce dwie swoje największe miłości – miłość do dzieci i miłość do świata przyrody. Chcecie zobaczyć czy jest to połączenie idealne? Zapraszam do lektury książki „Spieszę się poznać las”.
Jak nauczyć dziecko miłości i szacunku do przyrody, kiedy za oknem jedynie szare blokowiska a od lasu dzielą nas kilometry? Możecie podarować mu tę książkę lub przeczytać ją razem z waszą pociechą. Poezja nie jest dla was? Ja też tak myślałam, dopóki nie zajrzałam do tej przepięknie ilustrowanej książeczki. Lubię takie książki. Wiersze są proste, ale takie być powinny, w końcu skierowane są dla najmłodszych. Nie muszą zachwycać kunsztem literackim, ale jeśli przekazują wiedzę i uczą szacunku do przyrody, to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Te wierszyki przypomniały mi moje pierwsze autorskie rymowanki. Też pisałam o zwierzętach, przyrodzie i tym, co wokół mnie piękne i zachwycające.
Kolorowe ilustracje dodają uroku tej książce i chciałoby się rzecz – więcej ich poproszę, bo w pewnym momencie miałam wrażenie, że autorka o nich zapomniała. A skoro jest to z założenia książka przeznaczona dla dzieci, to grafika powinna być na równi z tekstem. O czym pisze Agnieszka Buczek? O zwierzątkach takich jak niedźwiedź, mrówki czy sowa. O porach roku, o darach natury, i gatunkach drzew, jakie możemy spotkać w lesie. Zachęca do wyjścia z domu i do przespacerowania się leśnymi ścieżkami, dopóki one jeszcze istnieją. To książka z przesłaniem dla młodych. Aby nie tylko zachwycali się pięknem flory i fauny, ale i dbali o nią i uczyli tej dbałości innych. Tylko wtedy przetrwa ona w stanie nienaruszonym i będzie cieszyć kolejne pokolenia. Książkę polecam wam z wielką przyjemności!
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @wydawnictwoborgis

Informacje dodatkowe o Spieszę się poznać las:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Borgis
Data wydania: 2024-07-12
Dodał/a opinię: violetanddog

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat Dzieci od ok. 4 lat Dzieci od ok. 5 lat Dzieci od ok. 6 lat Dzieci od ok. 7 lat Dzieci od ok. 8 lat Dzieci od ok. 9 lat Dzieci od ok. 10 lat Dzieci od ok. 11 lat

Zobacz opinie o książce Spieszę się poznać las

Kup książkę Spieszę się poznać las