Pełna ciepła i optymizmu opowieść o pokonywaniu życiowych zakrętów. Taka z gatunku "ku pokrzepieniu serc", a każdy z nas potrzebuje przynajmniej od czasu do czasu takich opowieści. Elsa, sympatyczna i pełna ciepła pani pastor przeżywa kryzys wiary wskutek dramatycznych wydarzeń, które dotknęły jedną z rodzin z jej wspólnoty. Zagubiona i ogłuszona ucieka na jakiś czas do swojej rodzinnej miejscowości. Ale nie da się uciec od samej siebie, dlatego Elsa musi stawić czoła problemom od których próbowała uciec, oraz innym, od których mniej czy bardziej świadomie uciekała od lat. W jej rodzinnej miejscowości proboszczem katolickiej parafii jest mężczyzna, który był jej pierwszą wielką miłością. Przez lata zbudowali na zgliszczach tamtego uczucia prawdziwą przyjaźń. Czy kryzys wiary, który przeżywa Elsa nie zachwieje również fundamentami tej przyjaźni? Oprócz wątku Elsy równie ważny jest wątek jej siostry, Tamsin, której życie również wywraca się do góry nogami dosłownie z dnia na dzień, oraz wątek Alexy, córki Tamsin a siostrzenicy Elsy. Jest w tej książce dużo pogody ducha, jest pokazana wartość prawdziwych rodzinnych więzi, przyjaźni, gdyby była taka możliwość to oceniłabym ją na mocne cztery i pół:-).
Informacje dodatkowe o Sposób na happy end :
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie