"Starburst. How to get famous" to debiut polskiej autorki Alexiny A. Glick, po który sięgnęłam z dwóch powodów. Pierwszym z nich jest fakt, że bardzo lubię poznawać twórczość nowych dla siebie autorów, szczególnie polskich, drugim jest tematyka, a dokładniej muzyczny talent show, do którego trafia Jelly. I od razu napiszę, że mimo że zauważyłam pewne niedociągnięcia, jak niektóre irracjonalne zachowania bohaterów, czasem niepoparte żadnymi argumentami i kilka innych drobiazgów, bawiłam się naprawdę dobrze. Tym bardziej, że nastawiłam się na to, że czytam debiut i może nie być do końca idealnie.
Jest to lekka i pełna humoru opowieść o losach młodej Polki, Andżeliki (dla przyjaciół Jelly), która przez przypadek trafia do świata show-biznesu. Główna bohaterka, pracująca w Londynie jako kelnerka, za sprawą zakładu z kolegą z pracy decyduje się wziąć udział w muzycznym talent show. Jej życie zostaje wywrócone do góry nogami, kiedy niespodziewanie zostaje przyjęta do programu. To wydarzenie rozpoczyna lawinę nowych doświadczeń, od przesłuchań, przez intensywną rywalizację, aż po narodziny przyjaźni i miłosne perypetie.
Fabuła łączy elementy muzycznego talent show, reality show i codzienności młodej kobiety próbującej odnaleźć się w wymagającym świecie show-biznesu. Dzięki udziałowi Jelly w talent show poznajemy zarówno blaski, jak i cienie życia gwiazd, a także wyzwania związane z presją, rywalizacją oraz nieprzyjemnymi komentarzami ze strony innych. W powieści poruszono również trudniejsze tematy, takie jak przemoc psychiczna, zaburzenia odżywiania czy problemy z akceptacją siebie, za co ode mnie duży plus.
Jelly to bardzo charakterystyczna postać, na którą nie sposób nie zwrócić uwagi. Jest zwariowana, pełna energii, zadziorna, ale mimo że taki wizerunek siebie pokazuje innym, zmaga się z wewnętrznymi rozterkami. Jej charakter, pełen ciętych ripost i odrobiny chaosu, sprawia, że jest to bohaterka łatwa do polubienia. Obok niej pojawia się plejada innych bohaterów, od wspierających przyjaciół po bardziej kontrowersyjne postacie z branży muzycznej. Wszyscy oni zostali wystarczająco dobrze nakreśleni. Żaden z bohaterów nie stanowi tła, każdy wnosi coś od siebie do fabuły.
Opowieść osadzona jest w klimatycznym Londynie, za co kolejny plus. Została napisana lekkim i przystępnym językiem, dzięki czemu czyta się ją szybko i przyjemnie. Dodatkowo piękne wydanie, z barwionymi brzegami, twardą oprawą i ilustracjami, czyni tę pozycję atrakcyjną również wizualnie.
Mimo że momentami można zauważyć pewne uproszczenia w fabule, powieść wyróżnia się nieszablonowym pomysłem i wciągającą historią. Jeśli lubicie połączenie humoru, romansu i refleksji nad wyzwaniami życia w świecie pełnym blasku fleszy, to książka dla Was. Ja z chęcią sięgnę po kolejny tom, a ten oczywiście serdecznie polecam ❤️
Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2024-07-17