Okładka książki - Starship: Bunt

Autor: Mike Resnick
Wydawnictwo: Starship
@wydawnictwo_starship
🌪️🌪️🌪️🌪️🌪️🌪️🌪️🌪️🌪️🌪️

Nie sądziłam, że historia o wysłużonym, prawie muzealnym statku kosmicznym i załodze złożonej z samych „trudnych przypadków” tak bardzo mnie wciągnie. A jednak przepadłam od pierwszych stron.

Wilson Cole to bohater, który ewidentnie nie został stworzony do ślepego wykonywania rozkazów. Oficer z krwi i kości, ale z bardzo własnym podejściem do regulaminów. Dwa razy stracił dowództwo, bo postawił na swoje. Za trzecim razem ląduje na pokładzie „Teddy R” jako drugi oficer i już na starcie wiadomo, że nie będzie to przykładna, wojskowa opowieść o idealnej dyscyplinie.

Sam okręt to relikt przeszłości, który dawno powinien trafić na złom. Załoga? Zbieranina silnych osobowości, ludzi z charakterem i historią, którzy do wzorowych żołnierzy mają raczej daleko. A nad tym wszystkim Cole, próbujący ogarnąć nie tylko sytuację wojenną, ale też chaos na własnym pokładzie i absurdalną biurokrację Republiki, która momentami działa jak dodatkowy antagonista.

💣 Co znajdziemy w książce:

🚀 podstarzały okręt wysłany na misję, która miała być rutyną
👨‍✈️ oficera, który myśli samodzielnie i często pod prąd
👥 załogę pełną wybuchowych charakterów
🌌 rozległe, międzygwiezdne tło i obce cywilizacje
⚔️ wojnę toczącą się gdzieś w tle wydarzeń
🧠 nacisk na decyzje, taktykę i psychologię zamiast ciągłej akcji
🏛️ politykę i wojskową papierologię, które potrafią napsuć krwi
😏 ironiczny ton i bardzo naturalne dialogi
📖 lekkie pióro i szybkie tempo czytania
⭐ klimat klasycznej space opery skupionej na ludziach

Największym plusem tej historii jest to, że nie opiera się na nieustannych bitwach. Owszem, konflikt istnieje i ma ogromną skalę, ale w centrum stoją wybory, napięcia między bohaterami i to, jak radzą sobie w sytuacjach, które nie mają prostych rozwiązań.

Świat przedstawiony jest bogaty, ale podany w sposób bardzo przystępny. Nie ma tu przytłaczających opisów technologii czy naukowych wywodów. Wszystko jest klarowne, dynamiczne i podane tak, że po prostu chce się czytać dalej.

Styl autora jest swobodny, momentami lekko ironiczny, a jednocześnie konkretny. Resnick nie rozwleka scen skupia się na tym, co naprawdę buduje napięcie: relacjach, decyzjach i charakterach. Emocje są stonowane, bardziej realistyczne niż patetyczne, przez co całość wypada bardzo wiarygodnie.

Bohaterowie to zdecydowanie najmocniejsza strona książki. Cole jest charyzmatyczny, inteligentny, uparty i daleki od bycia „idealnym”. Działa według własnych zasad, co czyni go postacią niezwykle ludzką. Załoga „Teddy R” również nie jest tłem, każdy ma swoje miejsce i znaczenie w tej historii.

To połączenie klimatu wojskowego, politycznego i przygodowego z dużą dawką charakterów sprawia, że książka jest jednocześnie lekka i angażująca.

Dla mnie „Bunt” to przede wszystkim opowieść o człowieku, który kompletnie nie pasuje do systemu, w jakim musi funkcjonować. I właśnie to nadaje tej historii największej siły.

Informacje dodatkowe o Starship: Bunt:

Kup książkę Starship: Bunt

Egzekutor
Mike Resnick0
Okładka ksiązki - Egzekutor

Był najdoskonalszą maszyną do zabijania, najgroźniejszym łowcą nagród w całej galaktyce. Jefferson Nighthawk, znany jako Egzekutor. Poddany hibernacji...

Słonie na Neptunie
Mike Resnick0
Okładka ksiązki - Słonie na Neptunie

Wybór najlepszych opowiadań Mike'a Resnicka, jednego z najbardziej utytułowanych pisarzy SF wszechczasów.Resnick od wielu lat jest w światowej...