To była dobra książka. To jest dobra książka i polecam Wam ją już teraz. To świetny i klimatyczny thriller z elementami obyczajówki, który oparty jest na prawdziwych wydarzeniach, jakie miały miejsce w XVII wieku w Edynburgu. Katie Foster dokonała genialnej reinterpretacji prawdziwego procesu sądowego, w którym Lady Christian Nimmo została oskarżona o zamo*dowanie swojego kochanka i wuja w jednym, lorda Jamesa Forrestera.
To surowa, bru*alna, bezpośrednia w wyrazie i opisach powieść, która chwyta czytelnika za gardło i osacza go swoją duszną atmosferą, przygniata ciężką akcją i miażdży fabułą, której ciężar potęguje fakt, iż wydarzenia, które poznał, nie do końca są fikcją literacką.
"Stracona" jest historią, która mówi głosem kobiet. Kobiet, który wielokrotnie głos miały odbierany, których głos był manipulowany, nic niewart w obliczu tego, co mówią mężczyźni. To powieść będąca doskonałym portretem czasów, w których toczy się akcja. Intrygi, fałsz, manipulacja, hipokryzja, zdrady, rywalizacja.
Historia Lady Christian pokazana jest z dwóch perspektyw, które w płynny sposób przenikają się, tworząc poruszającą powieść pełną niepokoju i mroku. Jeśli lubisz książki z dwiema osiami czasowymi, to ta z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Brutalna powieść o niesprawiedliwości świata, w którym pierwszeństwo zawsze należy do mężczyzny. Kobieta albo jest jego milczącym dodatkiem, albo zostaje skazana na śmi*rć. Mocna, gorzka, trudna i niezwykle intrygująca historia.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-06-04