Albert Einstein-jeden z największych fizyków-teoretyków XX wieku, twórca ogólnej i szczególnej teorii względności, współtwórca korpuskularno-falowej teorii światła, odkrywca emisji wymuszonej. Laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki w 1921 roku za wyjaśnienie efektu fotoelektrycznego. Opublikował ponad 450 prac, w tym ponad 300 naukowych *
Sylwetka Alberta Einsteina jest znana głównie z zajęć szkolnych. Ale nikt nie omawia dokładnie na czym polega jego geniusz. Że geniuszem był to sprawa oczywista, jego dorobek znany. Ale jaki był mechanizm jego myślenia?
Tę kwestię bliżej w książce pt. "Strategie geniuszy. Myśl jak Albert Einstein" przedstawia Robert B. Dilts.
Robert B. Dilts jest jednym z najbardziej znanych i nadal tworzących trenerów programowania , czyli NLP. Jego wkład w tę dziedzine obejmuje wiele technik odnoszących sie do poznawczych tez, modelowania zachowań, strategii zachowań oraz komunikacji.
Fizyka nigdy nie była moim konikiem, aczkolwiek poznawanie sylwetek ludzi wybitnych, którzy odegrali znaczączą rolę w życiu człowieka zawsze mnie ciekawią. Pozycja ta to nie biografia naukowca, a przedstawienie jego założeń myślowych.
Książka dzieli się na dziewięć rozdziałów odnoszących się m.in. do struktur strategii myślenia Einsteina. Plus daje książce za graficzne przedstawienia tez naukowca, a minus , za zbyt naukowy język.
Bradzo fajne jest to, że na końcu książki znajduje się słowniczej pojęć NLP, co laikowi trochę przybliża określenia zastosowane w treści.
Polecam tą lekturę fascynatą nauk ścisłych, bo humaniści moga się szybko zniechęcić do specyficznego fizycznego języka.
Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2012-08-14
Kategoria: Psychologia
figlarna24
Elektryzująca moc myślenia poza schematami Otwórz się na wiedzę, która przewartościuje Twoje życie! Odważ się zajrzeć w głąb umysłów, w których powstały...
Geniusz tkwi w Tobie Wyobraź sobie, że otrzymujesz przepustkę uprawniającą do przyjrzenia się pracy najwybitniejszych osobistości ze świata rzeczywistego...