Okładka książki - Stroiciel

Stroiciel

Inne wydania:

Serdecznie dziękuję wydawnictwu Rebis za egzemplarz książki i możliwość napisania recenzji powieści Daniela Masona.
Ta powieść jest melodią. Ta powieść jest do bólu nasączona dźwiękami a mimo to, mam z nią problem dlatego zacznę od tego, co mi się w niej podobało.
Sama historia od początku jest interesująca. Już sam zawód głównego bohatera jest intrygujący, wskazuje, że mamy do czynienia z osobą bardzo wrażliwą, osobą ze słuchem absolutnym, osobą, która zna się na swoim fachu i tym żyje. Nie jest to tylko praca. Strojenie fortepianów konkretnego typu to życie Edgara Drake’a. I właśnie to życie/zawód połączyło bohatera z równie ekscentrycznym co wybitnym komendantem Carollem, który za pomocą muzyki stara się przekonać mieszkańców Birmy do rządów Imperium Brytyjskiego. Podróż, w którą raczej niechętnie wybrał się stroiciel, stała się dla niego podróżą życia podczas której poznał nie tylko świat ale również samego siebie. Daniel Mason dobrze opisał to, co działo się w psychice wrażliwego Edgara, pokazał jego przemianę a opisy tego niesamowicie klimatycznego i specyficznego miejsca zachęcają by zdobyć więcej wiedzy o Birmie.
Co mnie niestety znużyło to zbyt duża ilość rozgałęzień w fabule, mnóstwo suchych wzmianek historycznych, które sprawiały,że dość szybko traciłam wątek. Myślę, że to też przez przesadną ilość opisów, które były oczywiście piękne, ale dla mnie zbyt oniryczne a co za tym idzie - zbyt leniwe. Dość długo starałam przyzwyczaić się do stylu autora i tutaj niestety też nie odniosłam sukcesu. Język książki jest dla mnie ciężki, choć może właśnie dlatego tak dobrze odczuwa się orientalny klimat Dalekiego Wschodu a ta swoista ciężkość nadaje historii smaku.
Szczerze mówiąc nie jestem w stanie jednoznacznie określić, co myślę o tej powieści. Z jednej strony muszę przyznać, że jest dobra. Od razu zauważa się, że jest to kawał porządnie przeprowadzonych badań historycznych, że autor wykazał się ogromną wiedzą. Z drugiej strony przez natłok tych wszystkich wtrąceń podanych w sposób encyklopedyczny trochę się nudziłam. Tak, przyznaję, nie jestem wielka fanką historii i tutaj niestety upatruję winy za odbiór książki, choć na swoje usprawiedliwienie powiem, że czytanie ma być przyjemnością a nie każdy bestseller musi nam się podobać. Podsumowując: książka jest dobra, ma wiele walorów i choć w mój gust trafiła średnio, życzę Wam przyjemnej lektury.

Informacje dodatkowe o Stroiciel:

Kup książkę Stroiciel

A Far Country
Mason Daniel0
Okładka ksiązki - A Far Country

A Far Country, Daniel Mason's long-awaited second novel, is set in an unnamed part of South America, where 14-year-old Isabel leaves her drought-stricken...

A Far Country
Mason Daniel0
Okładka ksiązki - A Far Country

In this flat but intermittently intriguing follow-up to his bestselling debut, The Piano Tuner, Mason takes readers to two impoverished locales in an unnamed...