Cztery lata temu wybrałam się do kina na dość intensywnie reklamowany film i nie zawiodłam się. Kiedy zobaczyłam książkę, której była to ekranizacja od razu postanowiłam ją przeczytać
"Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" to niezwykła historia Allana Karlssona, który w dniu swoich setnych urodzin brawurowo ucieka z domu starców i jest to początek kolejnej porcji jego niesamowitych przygód naszpikowanych niebezpieczeństwami, zaskakującymi zwrotami akcji oraz kilkoma trupami. Przygoda uciekiniera przeplatana jest z wydarzeniami z przeszłości Allana- poznajemy jego kolejne losy, osadzone na tle ważnych wydarzeń XX wieku z równie ważnymi postaciami hisotrycznymi w roli przyjaciól głównego bohatera.
Powieść jest bardzo dynamiczna, pełna absurdu i czarnego humoru. Można śmiało określić ją mianem komedii kryminalnej. Autor zastosował jeden z moich ulubionych zabiegów, czyli przeplótł bieżący wątek z retrospekcjami, dzięki czemu powoli odkrywamy z kim mamy do czynienia a przy okazji nie mamy możliwości poczucia znudzenia książką. Bohaterowie są ciekawi, wyraziści, choć jedna rudowłosa właścicielka słonia wydaje się nieco niespójna- początkowo klnie jak szewc, by z czasem ilość bluzgów w jej słowniku zmalała niemal do zera.
Pisząc o tej książce, nie sposób nie wspomnieć podobieństwa do powieści "Forrest Gump"- zarówno ilość przygód, nagromadzenie postaci historycznch, które osobiście poznał bohater czy liczba wymienionych wydarzeń historycznych jest w obu przypadkach spora. Podobieństwem jest też specyficzne podejście do życia głównych bohaterów. Nie są to jednak podobieństwa, które sprawiają, że lektura "Stulatka" staje się męcząca czy przykra.
"Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" to nie jest powieść, z której wyciągniemy sporo życiowej mądrości czy choćby jakiś punkt wyjścia dla głębszych rozważań na temat ludzkiej egzystencji, ale jest to świetna okazja, żeby się rozerwać przy lekkiej i dowcipnej lekturze.
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2012-01-25
Tytuł oryginału: Hunraaringen som klev ut genom fonstret och forsvann
Język oryginału: szwedzki
Tłumaczenie: Joanna Myszkowska-Mangold
Justyna Rychlik
Johan Andersson zwany Andersem Mordercą niemal całe dorosłe życie przesiedział w więzieniu za rozboje. Kiedy w wieku pięćdziesięciu sześciu lat wychodzi...
Zwariowana i przezabawna opowieść. Jej bohaterką jest Nombeko Mayeki, która urodziła się wprawdzie w południowoafrykańskiej dzielnicy nędzy, sercu...