Szalone lata dwudzieste ubiegłego wieku, pełne blichtru, dekadenckich przyjęć oraz mrocznych sekretów ożywają w wyobraźni czytelnika wraz z kolejnymi stronami tej książki.
Nellie Coker – caryca imperium klubów nocnych - wychodzi na wolności. Doskonale znająca półświatek londyński szybko orientuje się, że ktoś chce odebrać jej władzę i pozbawić ją majątku. Żądna lepszej przyszłości dla swoich sześciorga dzieci nie odpuści jednak łatwo. Czy da radę obronić swoje imperium? Kogo jest w stanie poświęcić, żeby to uczynić?
Na początku powieści pojawia się kilka postaci kompletnie do siebie nie pasujących. Z kolejnymi stronami te postaci oraz ich historie zaczynają się wiązać w intrygujący sposób. Poszczególne elementy opowieści jak rozsypane puzzle wskakują powoli na swoje miejsce i z czasem tworzą mocno zaskakujący obraz.
Autorka ma wielki rozmach literacki. Jej powieść pulsuje życiem, intryguje tajemnicami, skrzy opisami. W wyobraźni czytelnika wybuchają wielowarstwowe, bardzo sugestywne obrazy. Wręcz czuć i słychać barwny świat lat 20, oszalały i obolały po ledwo zakończonej wojnie, świat pełen dekadenckich imprez, jazzu, alkoholu, narkotyków, miłości i zbrodni.
Wątek kryminalny jest niezwykle zawiły i bardzo interesujący. Odkrywanie jego kolejnych elementów stanowi trudne wyzwanie, ale też daje mnóstwo satysfakcji.
Bohaterowie rozrysowani są w przemyślanym sposób. Sporo w nich mroku i dekadencji lat, w których żyją. Najwięcej kontrowersji budzi główna bohaterka, która odpycha od siebie, a jednocześnie wzbudza pewien podziw. Mnie skojarzyła się z … ojcem chrzestnym w wersji kobiecej.
„Świątynie rozrywki” to kryminał z pogłębionym tłem obyczajowym, powieść z wciągającym wątkiem szpiegowskim, historia pewnej miłości, a wszystko to okraszone doskonałym humorem oraz galerią niesamowitych postaci.
Finał jest mistrzowski, godny całej powieści.
Książkę otrzymałam w ramach umowy barterowej z @wydawnictwoczarnaowca
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-07-17
Tytuł oryginału: Shrines of Gaiety
zaczytanaiska
Czy mamy prawo decydować o swojej śmierci? Bóg pośród ruin to kontynuacja powieści Jej wszystkie życia. Bohaterem jest młodszy brat Ursuli...
Upalny letni dzień. Rodzina Joanny Mason wybiera się na leniwą przechadzkę wiejską ścieżką. Za chwilę życie Joanny zmieni się na zawsze… Trzydzieści...