Okładka książki - Święty Mikołaj może przyjść latem

Święty Mikołaj może przyjść latem

Dziś mam dla Was opinię o książeczce dla dzieci, która niesie ze sobą bardzo ważne przesłanie. Zapraszam Was zatem serdecznie do zapoznania się z moimi wrażeniami o tej wyjątkowej historii.

Opowieść ta jest o dwóch braciach : Franku i Jasiu. Mama zastała ich w sytuacji, kiedy obaj potwornie się kłócili. Przedmiotem kłótni okazała się być zabawka. Zdenerwowana matka zarekwirowała im przedmiot sporu. Wymyśliła też dla nich karę, która okazała się dla obu chłopców bardzo pouczająca... Postanowiła dać synom lekcję, którą zapamiętają na bardzo długo... Na jaki pomysł wpadła mama? Czy chłopcy zrozumieli swój błąd? Czy zrozumieją to, co mama chciała im przekazać? I jaką rolę odegrał tutaj Święty Mikołaj? Odpowiedzi na te pytania, znajdziecie, gdy po tę pouczającą lekturę sięgnięcie.

Przyznam się Wam na początku, że sięgnęłam po tę książeczkę, gdyż bardzo zaintrygował mnie tytuł. Jako że kocham książki świąteczne, byłam przekonana że to kolejna historia tego typu. Nic bardziej mylnego. Zamiast opowieści świątecznej, dostałam świetną publikację, która niesie ze sobą jasny przekaz. Mianowicie, że warto się dzielić dobrem z innymi, i że prezenty można wręczać zawsze, a nie tylko od święta. A także, że z wielką uwagą powinniśmy dobierać upominki zarówno dla siebie jak i dla innych. Nie jest sztuką dać komuś byle co, ale prawdziwym darem jest rzecz wysublimowana a przede wszystkim przekazana prosto z serca.

Ponadto, jako że Autorka jest mistrzynią fraszek, także i tutaj znajdziemy właśnie tego typu utwory. Pani Mira w umiejętny sposób wplotła je w przedstawioną historię, co razem tworzy spójną a zarazem interesującą całość. W książeczce znajdziemy również czarno-białe ilustracje, które można samodzielnie pokolorować. Więc jest to nie lada gratka dla młodszych czytelników.

Podsumowując, polecam Wam gorąco tę książeczkę. Warto się z nią zapoznać i uczyć nasze dzieci od najmłodszych lat, że cudownie jest nie tylko dostawać prezenty ale także dawać je innym. Najważniejsze, to czerpać radość z małych rzeczy i widzieć uśmiechy zadowolenia na buziach osób obdarowanych. Zachęcam Was do zapoznania się z tą opowieścią a moja ocena to 9⭐/10 😀 📖

P.S. Książeczka pochodzi z mojej prywatnej biblioteczki, a możecie ją zakupić wyłącznie u Autorki, do czego Was gorąco zachęcam :)

Informacje dodatkowe o Święty Mikołaj może przyjść latem:

Kup książkę Święty Mikołaj może przyjść latem

Nareszcie z górki
Mira Białkowska0
Okładka ksiązki - Nareszcie z górki

Kolorowa, pełna humoru i ciepła. Trzecia z serii książek o przygodach sympatycznej Moniki, kobiety dojrzałej, która wie, że w pewnym wieku nie ma się już...

A dokąd to?!
Mira Białkowska0
Okładka ksiązki - A dokąd to?!

W życiu przytrafiają się nam lepsze i gorsze chwile, a przeżycia kształtują charakter i podejście do ludzi. Anecie los zaserwował zbyt wiele bolesnych...