Okładka książki -  Szamański blues

Szamański blues

Tom 1 cyklu Szamańska seria
Inne wydania:

Nie jestem wielką miłośniczką twórczości Anety Jadowskiej, ale Witkacy w dziwny sposób skradł moje serce. Podoba mi się jego historia i on sam jako bohater. Nie jest szczególnie wyjątkowy, ma trochę porąbane priorytety, ale jest w porządku.

Trochę przeszkadzają mi tak liczne nawiązania do Dory Wilk, której nie znam i której nie chcę poznać, bo mam wrażenie, że przez to sporo mi umyka. Z jednej strony rozumiem, co kierowało autorką, a z drugiej mam lekki żal, że nie mogę docenić smaczków, które wyłapałabym, gdybym znała jej najważniejszą serię.

Mimo to sam Witkacy jest po prostu fajny. Dałam się wkręcić w tę jego historię, podoba mi się, że sam tak niewiele wie, więc w naturalny sposób może wprowadzać czytelnika w kolejne stopnie wtajemniczenia. Powiedziałabym, że to bardzo przyjemna przygodówka z fajną postacią o poczuciu humoru, które trafia w mój gust, i ciekawą magią. W literaturze rzadko spotyka się szamanów. Aż żałuję, że nie było więcej o samej magii.

No i ciekawi mnie Sęp. Myślę, że jeszcze namiesza (chociaż to zupełnie nie mój typ bohatera).

Cieszę się, że dałam szansę tej książce, bo miło poczytać o rodzinnym mieście (zwłaszcza że Witkacy praktycznie mieszka w mojej dzielnicy :) ).

Informacje dodatkowe o Szamański blues:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2021-08-11
Dodał/a opinię: Wiedzma

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Szamański blues

Kup książkę Szamański blues

Trup na plaży i inne sekrety rodzinne
Aneta Jadowska0
Okładka ksiązki - Trup na plaży i inne sekrety rodzinne

Czerwcowy poranek, pusta plaża i... trup. Kiedy Magda Garstka wraca po studiach do rodzinnej Ustki, nie spodziewa się, że czeka ją najbardziej ekscytujące...

Wilk z lasu
Aneta Jadowska0
Okładka ksiązki - Wilk z lasu

W Thornie narasta chaos, a Dora Wilk nie cofnie się przed niczym, by go powstrzymać. Nie wywołuj wiedźmy z Thornu Jeszcze nie opadł kurz po sprawie...