Okładka książki - Szeptucha. Na ołtarzu ciszy

Szeptucha. Na ołtarzu ciszy

Od jakiegoś już czasu zachłysnęłam się wierzeniami słowiańskimi i nordyckimi.

Pociąga mnie ten świat, gdzie dużo zawdzięcza się naturze a jeszcze moja prababka była szeptunką więc tym bardziej nie mogłam przejść obok tego tytułu obojętnie.

Nawoja urodziła się cudem, w czasie, kiedy nikt nie myślał jeszcze o czymś takim jak cesarskie cięcie.

Nikt oprócz Any.

Okazuje się, że Nawojka miała niezwykły dar.

Słyszała wszystko aż za dobrze a mówiła głównie szeptem, chyba, że musiała mocno podkreślić swoje zdanie.

Niestety miała także niewyparzony język i opowiadała wszystko co słyszała każdemu, kto pytał lub nie.

Przez to dziewczynka wpadła w nie lada kłopoty ale zaradna matka dała ją na nauki do wioskowej staruchy, która ponoć była szeptunką tylko prawda okazuje się o wiele bardziej skomplikowana.

Nawoja poznaje moc ziół, lecznictwa i uroków, jednak splot wydarzeń sprawia, że zmuszona zostaje uciekać a także traci jeden ze swoich darów.

Po drodze trafia na okropne znalezisko, które nie daje jej spokoju przez cały czas.

Bardzo ciekawiły mnie wątki z ziołolecznictwem i czarami chociaż przyznam, że czasami historia za bardzo skupiała się na tym, jak Nawojka się zachwyciła życiem w mieście i miast się skupić na ułożeniu sobie życia i pomocy innym to głównie wpadała w rozmyślania o sukniach, pałacach etc.

Na szczęście fabuła wracała ciągle do motywów z urokami i innymi czarami chociaż muszę przyznać, że zakończenie, mimo że spodziewałam się, iż będzie wymagało drugiego tomu w przyszłości, to skończyło się dosłownie nagle.

Tak jakby ktoś po prostu w dowolnym momencie po dowolnej kropce powiedział stop, cięcie.

Takie wrażenie miałam.

Całościowo książka jest ciekawa, warta uwagi, wzbudza moje zainteresowanie a także chciałabym dowiedzieć się jakie jest rozwiązanie śledztwa i czekam na kontynuację, by móc ocenić historię Nawojki jako całość.

Co do pióra autorki jest bardzo przyjemne, przystępne i jasne a także było dużo przypisów, które pozwoliły nam poczuć nastrój tamtych czasów i zrozumieć nawiązania do prawdziwych postaci.

Czekam na kolejny tom, ciekawość mnie zeżre jak naszą Nawojkę.

Informacje dodatkowe o Szeptucha. Na ołtarzu ciszy:

Zobacz opinie o książce Szeptucha. Na ołtarzu ciszy

Kup książkę Szeptucha. Na ołtarzu ciszy

Pakiet "Szeptucha"
Bianka Kunicka0
Okładka ksiązki - Pakiet "Szeptucha"

Pakiet bestsellerowej serii ,,Szeptucha"! We wsi Łowce rodzi się dziewczynka, Nawoja. Szybko okazuje się, że różni się od pozostałych mieszkańców nie...

Szeptucha. Jestem twoim domem
Bianka Kunicka0
Okładka ksiązki - Szeptucha. Jestem twoim domem

Bianka Kunicka zabiera nas do świata pełnego tajemnic, wierzeń i zabobonów oraz towarzyszących im rytuałów. Posądzona o opętanie i skazana na śmierć...