Okładka książki - Szokujące liczby. Zaskakujące liczby w codziennym życiu

Szokujące liczby. Zaskakujące liczby w codziennym życiu

Powiem Wam, że doznałam tutaj zaskoczenia wielokrotnie, bo podana wiedza była mi nieznana i nawet nie zdawałam sobie sprawy z wielu podanych faktów. Patrząc z perspektywy już prawie sześciolatka, on również zachwycał się tym, co nas może zszokować, a jego ulubiona tematyka to bakterie. Stwierdzenie, że mamy w ustach więcej bakterii niż mieści się na desce sedesowej…Takie porównania to na pewno świetny zabieg autora, bo wielu czytelników to zapamięta, a zarazem będzie zaintrygowanych, aby przeczytać całą rozkładówkę w tym temacie.

Ile tostów może upiec pojedyncza błyskawica? Ile komarów wyssałoby całą krew z człowieka? Jak szybko latają lotki do badmintona?

Jest tu mnóstwo nietuzinkowej wiedzy zobrazowanej w fascynujący sposób, co sprawia, że książkę czyta się z zaciekawieniem. Nie zabraknie tu nawet ekologicznej tematyki, która uwrażliwi na temat ochrony środowiska. Co 6 sekund znika las deszczowy o wielkości boiska. Szokujące, prawda?

Na zakończenie podanych zostanie jeszcze kilka ciekawostek “Czy wiesz, że…?”. Sama nie mogłam się nadziwić tym, co czytam.

Mocno polecam dla całej rodziny! To świetna i pięknie zilustrowana lektura oraz prawdziwa kopalnia wiedzy.

Informacje dodatkowe o Szokujące liczby. Zaskakujące liczby w codziennym życiu:

Wydawnictwo: ToTamto
Data wydania: 2023-08-23
Tytuł oryginału: Number Shocker
Dodał/a opinię: Justyna_M

Zobacz opinie o książce Szokujące liczby. Zaskakujące liczby w codziennym życiu

Kup książkę Szokujące liczby. Zaskakujące liczby w codziennym życiu

Księga czasu
Clive Gifford0
Okładka ksiązki - Księga czasu

Czy wiesz, jaka jest najkrótsza jednostka czasu, że Stany Zjednoczone miały kiedyś 144 strefy czasowe albo że przez całe życie spędzisz w łóżku około 33...

Co wolisz? Odkrywcy
Clive Gifford0
Okładka ksiązki - Co wolisz? Odkrywcy

CO WOLISZ? Użyć własnej zamrożonej kupy jako dłuta CZY ugrzęznąć na wyspie pełnej niedźwiedzi polarnych? No co, nie oceniajmy! Zmrożona kupa może być naprawdę...