Jak dotąd najlepsza książka White'a, jaką czytałam.
Inspektor Pendragon ma ciężki orzech do zgryzienia - zabójstwa inspirowane sztuką. Morderca na swój sposób przedstawia takie obrazy jak Syn Człowieczy, Uporczywość Pamięci, czy Studium według portretu papieża Innocentego X (jako, że nie potrafiłam skojarzyć tych obrazów z zaciekawieniem sięgnęłam do Internetu, żeby dowiedzieć się czegoś więcej ponad to, co było napisane w książce).
Równolegle do śledztwa mamy do czynienia z przeniesieniem się w czasie do 1888 roku. Ta historia ma formę listów do Soni Thomson od rzekomego słynnego seryjnego mordercy, którego imię każdy z nas doskonale zna - Kuby Rozpruwacza.
Całą książkę zastanawiałam się jak autor połączy oba te wątki i dopiero na sam koniec ujawnił powiązanie, które trochę mnie rozczarowało. Jednak samo rozwiązanie zagadki morderstw ze sztuką i historią w tle troszkę mnie zaskoczyło i pozostawiło "miłe", końcowe odczucie.
Cóż mogę powiedzieć? Na pewno jest to interesująca książka, z której można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, np. odnośnie sztuki i obrazów. A także jako tako poznać czasy, w których żył Jack the Ripper. Czytało się ją w miarę szybko, nie wybijałam się z rytmu przy tych listach (co niestety miało miejsce w innych książkach White, gdy przenosił się do przeszłości), a postać Pendragona nie odrzucała, jak niektórzy wykreowani w literaturze policjanci, detektywi czy inspektorowie.
Informacje dodatkowe o Sztuka morderstwa:
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
9788375107401
Tytuł oryginału: The Art of Murder