Ruth Ware to jedna z moich ulubionych autorek thrillerów, a czytając szóstą powieść jej autorstwa wiedziałam dobrze, że mogę spodziewać się intrygującej fabuły, tajemnic z przeszłości, nagłych zwrotów akcji i zaskakującego zakończenia. „Ta dziewczyna” z pewnością ma te elementy, jednak nie zostanie moją ulubioną książką autorki, którą niezmiennie pozostaje „Pod kluczem”.
Tytułową „tą” dziewczyną jest April, studentka Oksfordu. Ona też ma wszystko, popularność, urodę i bogactwo. Przyciąga do siebie innych niczym światło wabiące ćmy, choć jej psikusy nie u każdego wzbudzają rozbawienie. Jej cudowne życie zostaje jednak brutalnie przerwane, a podejrzany o jej zamordowanie portier skazany.
Gdy mężczyzna umiera w więzieniu koło tragedii sprzed lat powinno się domknąć i odejść w zapomnienie, a jednak dopiero teraz pojawiają się poważne wątpliwości czy John Neville został słusznie skazany. Hannah, współlokatorka i przyjaciółka April z czasów studiów przeżywa to tym dotkliwiej, że to jej zeznania zaważyły na wyroku. Rozpoczyna własne poszukiwania, by odkryć prawdę kryjącą się w tragedii sprzed lat.
Obie linie czasowe przenikają się skupiając na grupie sześciorga przyjaciół ze studiów, których drogi w większości przypadków w ciągu ostatnich dziesięciu lat się rozeszły. Z relacji Hannah wyłania się coraz mniej przyjemny obraz przeszłości i samej April, na którym wykwitają ciemne plamy uzależnienia, szantażu, zdrady i zemsty. Motyw zdaje się mieć każdy, tylko kto miał sposobność?
Autorka skąpi faktów dotyczących poszczególnych bohaterów, dlatego trudno było mi wysnuć hipotezę co do osoby sprawcy. Zasiewa ziarno wątpliwości nie tylko w Hannah, ale i w czytelniku, który zaczyna popadać w paranoję podejrzewając wszystkich wokół. Powieść czytało mi się lekko, jednak dynamika jest zmienna i momentami napięcie opadało do kostek niczym spodnie, w których pękła guma. Autorce wprowadzając tak charakterystyczne dla niej zaskakujące zwroty akcji najczęściej udawało się odzyskać moją uwagę, a zakończeniem kupiła mnie totalnie.
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2023-05-17
Tytuł oryginału: The It Girl
czytanienaplatan
Nora jest autorką kryminałów, która niechętnie opuszcza swoje londyńskie mieszkanko. Gdy nieoczekiwanie otrzymuje zaproszenie na wieczór panieński przyjaciółki...
ABY ODKRYĆ PRAWDĘ, MUSI ŚCIGAĆ SIĘ Z CZASEMJack i jej mąż Gabe to najlepsi w branży testerzy systemów zabezpieczeń. Jedno z rutynowych zleceń wymyka się...