Myślę że każdy,choć raz w życiu-słyszał o Matce Bożej z Guadalupe,a może i widział cudowny obraz na własne oczy.To cudowny obraz,w którym ukrytych jest wiele tajemnic,i którego autorem,jest Ktoś kto nie maluje farbami.To Maryja która w 1591 roku,objawiła się Indianinowi Juanowi Diego,ułożyła w Jego płaszczu kolorowe kwiaty-i wysłała do biskupa Mexico City.Kiedy Indianin rozwinął swój płaszcz,kaskada kwiatów posypała się na ziemię,a na kaktusowym płótnie,ukazał się obraz Madonny.Książka opisuje czas,tło historyczne i kulturowe,i okoliczności objawienia się Matki Bożej.Mówi o narodach hiszpańskim i indiańskim(Aztekach)wierze i pojednaniu,tych tak różnych narodów,Ukazuje postrzeganie obrazu Matki Bożej przez te narody.Potem przechodzimy do tajemnic, związanych z Wizerunkiem-wymowę kwiatów,gwiazdy na płaszczu Maryi-które mają swoją symbolikę.Poznajemy tajemnice związane z techniką powstania obrazu,i wiele innych ciekawych badań które była prowadzone,nad Wizerunkiem-i który posiada wiele tajemnic ,jak znany w całym świecie Całun Turyński.
Informacje dodatkowe o Tajemnica Guadalupe :
Wydawnictwo: Polwen