Okładka książki - Tajemnice Joan

Tajemnice Joan

Kiedy nie docenia się kobiet, „Tajemnice Joan”, Jennie Rooney, tłumaczenie Alina Siewior-Kuś

Czy można stworzyć książkę o szpiegach bez strzałów, brawurowych pościgów i tortur? Można, jeżeli komuś zależy przede wszystkim na przedstawieniu faktów i okoliczności. Joan pracuje w charakterze asystentki szefa brytyjskiego ośrodka prowadzącego badania nad metalami w czasie zimnej wojny. Długo odmawia przekazywania dokumentów stronie sowieckiej. Zmiana decyzji jest podyktowana wydarzeniami na świecie. Zostaje zdemaskowana dopiero pod koniec życia. To dobra literatura o czasach, kiedy nic nie było czarno-białe. A ja jestem ostatnią osobą, aby porywać się na moralną ocenę działań bohaterki. Natomiast podczas lektury towarzyszyła mi taka myśl, że Joan została zdemaskowana tak późno, ponieważ była kobietą. Oczywiście miało związek z czasami, w których żyła i tak dalej. Nie zmienia to jednak mojej irytacji. Nic na to nie poradzę. Inspiracją do powstania książki był artykuł opublikowany w „Timesie” w 1999 r. poświęcony Melicie Nerwood, kobiecie zdemaskowanej w wieku 87 lat jako najważniejszy i najdłużej działający szpieg sowiecki z czasów zimnej wojny. Nie można natomiast „Tajemnic Joan” traktować jako stricte powieść historyczno-biograficzną. Wnikliwe porównanie fikcyjnej Joan z prawdziwą Melitą Nerwood wykaże bowiem wiele różnic w ich życiorysach. Nie zmienia to jednak faktu, że książka jest naprawdę warta przeczytania.

Na podstawie książki powstał film z Judi Dench w roli głównej, którego jestem ciekawa.

Informacje dodatkowe o Tajemnice Joan:

Wydawnictwo: Sonia Draga