"Taka sama" to moje pierwsze spotkanie z piórem autorki.
To kolejny thriller psychologiczny autorki, której książki zostały okrzyknięte swiatowymi bestsellerami.
Brzmi szumnie,więc po nią sięgnęłam.
Sienna Scott dorastała w mrocznym cieniu paranoicznych urojeń swojej matki.
Rodzicielka ciągle widziała zagrożenia i postanawiła bronić córkę za wszelką cenę.
Sienna musi ponownie wrócić do domu swojej matki by zmierzyć się z nierozwiązaną sprawą zabójstwa sprzed lat.
To zabójstwo zmieniło całe jej życie, a teraz obawia się, że wtedy to ona była celem zabójcy. Boi się, że teraz morderca może chcieć dokończyć to czego nie udało mu się dokonać w przeszłości.
Czy zabójstwo innej dziewczyny to tylko przypadek, a prawdziwym celem była Sienna? Kto chciałby ją zabić i dlaczego?
A może to tylko jej urojenia?
"Taka sama" to bardzo dobry thriller psychologiczny.
Autorka skupia się w dużej mierze na konsekwencjach życia z chorą psychicznie matką. Jej urojeniami tak poważnymi, że są w stanie doprowadzić do tragedii.
Na przykładzie bohaterów pokazuje jak wielkie ma znaczenie to w jakim środowisku dorastamy i jakie to może mieć konsekwencje w przyszłości. Czy lepiej chronić czy działać?
Czy to tak naprawdę jest dobre? Czy nie lepiej stawić czoła prawdzie i podjąć kroki, które będą miały dobry wpływ chociażby na dzieci.
Dobrze napisana powieść z tajemnicą, która wciąga nas i chcemy poznać jej rozwiązanie. Autorka pozwala nam zaszyć się w umyśle bohaterów i drążyć co w nich drzemie. Czy to o czym czytamy jest fikcją czy prawdą? Autorka nami manipuluje , a zakończeniem rekompensuje wszystkie minusiki.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2022-02-23
Tytuł oryginału: The Look-Alike
Lukasz Turków
Jeśli porzucenie marzeń było koniecznym elementem dorastania, to była na dobrej drodze do dorosłości. Ale jeśli to miała być dorosłość, to była do bani.
Madison i Lancelot poznają się w Melbourne Beach na Florydzie. Ona rozpoczyna pracę w organizacji charytatywnej, zajmującej się ochroną żółwi morskich...
"Mam kłopoty, Liz. Coś odkryłam... Obserwują mnie...". Te słowa, nagrane na automatyczną sekretarkę w mieszkaniu Liz Ames, były ostatnią wiadomością od...
- Co mam robić do tego czasu? - Jeśli mogę zasugerować, po prostu żyj dalej, jakby nic się nie stało.