Okładka książki - Tam, gdzie las spotyka się z niebem

Tam, gdzie las spotyka się z niebem

„Tam, gdzie las spotyka się z niebem” Glendy Vanderah
Wydawnictwo MUZA SA
Data premiery: 23.03.2022

Dziś opowiem o jednej z tych książek, które swoją premierę miały już dawno temu – dokładnie trzy lata wstecz. Wygrzebałam ją przypadkiem w zbiorach lokalnej biblioteki. Nie znałam wcześniej tytułu, ale coś w krótkiej notce na okładce obiecywało naprawdę dobrą lekturę. Zaczęłam czytać „do poduszki” i ledwo powstrzymałam się przed zarwaniem nocy. Ostatecznie wygrał zdrowy rozsądek – dokończyłam następnego dnia. To była piękna i poruszająca opowieść, w której miłość i nadzieja pokonują mrok.

„Nie mogę jeszcze wracać. Muszę zostać na Ziemi, dopóki nie ujrzę pięciu cudów”.

Młoda kobieta, Jo, po bolesnych doświadczeniach życiowych przyjeżdża do niewielkiej miejscowości, by jako ornitolożka kontynuować badania nad ptakami. Pewnego wieczoru pod jej domem pojawia się tajemnicza dziewczynka – bosa, posiniaczona, ubrana jedynie w piżamkę. Wszystko wskazuje na to, że jest ofiarą przemocy. Jednak Ursa, jak się przedstawia, twierdzi, że przybyła z gwiazd, przybrała ludzką postać i musi zobaczyć pięć cudów, zanim będzie mogła wrócić na swoją planetę. Choć trudno dać wiarę jej słowom, dziewczynka zachwyca niezwykłą inteligencją, przenikliwością i urokiem, który zdaje się przyciągać dobro. W rozwiązaniu zagadki małej Ursy pomaga sąsiad Gabriel – młody, introwertyczny mężczyzna, który również nosi w sobie ciężar przeszłości. Z biegiem czasu ta trójka zbliża się do siebie, tworząc pełną ciepła więź. Niestety, nic, co dobre, nie trwa wiecznie. Bo przecież Ursa nie może być naprawdę przybyszką z kosmosu... tylko jak oddać dziecko, które zdążyło się pokochać?

To była niezwykle odprężająca lektura, przesiąknięta tajemniczą aurą i bijącym z każdej strony ciepłem. Choć w tej atmosferze nieustannie pobrzmiewało przeczucie, że kosmiczna opowieść Ursy może skrywać mroczne sekrety, czytelnik z łatwością daje się porwać jej łagodnemu, kojącemu nastrojowi.

Już na pierwszych stronach pojawia się motyw poszukiwania pięciu cudów na Ziemi. W tym momencie uruchamia się wyobraźnia — co takiego może dostrzec mała „kosmitka”, co ją zachwyca? Razem z nią zaczynamy patrzeć na świat oczami dziecka i na nowo odkrywamy radość z rzeczy pozornie zwyczajnych. Oczywiście ta historia ma drugie dno, jednak płynąca z niej umiejętność cieszenia się życiem mimo trudnych doświadczeń to prawdziwy dar. I autorka nam to przypomina.

Choć powieść porusza wiele trudnych tematów, które mogłyby nadać jej przygnębiający ton, autorka obrała zupełnie inny kierunek. To, co bolesne, przemienia w dobro — cierpienie w miłość, zwątpienie w nadzieję, a brak perspektyw w nowy początek.

Polecam ją każdemu, kto poszukuje literatury subtelnej i pokrzepiającej, niosącej ze sobą przesłanie nadziei, że światło rozjaśni każdy mrok.

Informacje dodatkowe o Tam, gdzie las spotyka się z niebem:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-03-23
ISBN: 9788328720893
Tytuł oryginału: Where The Forest Meets The Stars
Dodał/a opinię: Justyna Kubacka

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna bóg

Zobacz opinie o książce Tam, gdzie las spotyka się z niebem

Kup książkę Tam, gdzie las spotyka się z niebem

Tam, gdzie słońce złoci liście
Glendy Vanderah0
Okładka ksiązki - Tam, gdzie słońce złoci liście

Udajcie się w niezwykłą podróż w świat wybaczenia i uzdrowienia na stronach "The Light through the Leaves", misternej i jedynej w swoim rodzaju powieści...