Opis książki może troszkę zmylić, mnie zmylił. Nastawiłam się na coś zupełnie innego. Bo kim może być ta tamta kobieta?
Na początku poznajemy rodzinę Sadie i Willa. Próbują ułożyć swoje życie na nowo, w nowym miejscu. Will po zmarłej siostrze dostaje duży dom i opiekę nad jej nastoletnią córką. Ale czy na pewno siostra Willa popełniła samobójstwo?
I jeszcze jest sprawa zamordowanej sąsiadki. Kim jest zabójca? Jaki mógł mieć motyw? Pytań jest wiele. Jak też nie wiadomo na początku kim są inne osoby, które zabierają głos w książce: Myszka i Camille. Na początku trudno się w tym połapać, ale czytając dalej wszystko ułoży się w logiczną całość. I nic, zupełnie nic nie jest takie jakie się wydaje. Kim jest zabójca? Można się po czasie domyślić, ale autorka tak zwodzi czytelnika, że pojawiają się różne wątpliwości.
Akcja książki biegnie wolno, swoim trybem. Ale i tak czujemy, że coś wisi w powietrzu. Coś co zaraz zaskoczy, przestraszy. Sadie jest zagubiona, czuje strach, jest podejrzliwa. Możemy doskonale odczuć jej emocje. Zakończenie jest niespodziewane, emocjonujące i zaskakujące. I dla takiego zakończenia warto przekopać się przez całą książkę.
Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2020-09-02
Tytuł oryginału: The Other Mrs.
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Paulina Braiter
Małgorzata Mroczkowska
Ludzie nie znikają ot tak sobie całkiem bez śladu... Shelby Tebow pierwsza ginie bez śladu. Niedługo później Meredith Dickey i jej sześcioletnia córka...