Okładka książki - Tell me softly

Tell me softly

„Tell me softly” to powieść młodzieżowa, która od pierwszych stron wciąga w emocjonalny wir uczuć, wspomnień i trudnych wyborów. Autorka w lekki, a jednocześnie sugestywny sposób pokazuje, jak skomplikowany potrafi być świat nastolatków, zwłaszcza wtedy, gdy w grę wchodzi miłość, przyjaźń i rodzina.

Główna bohaterka, Kamila Hamilton, to dziewczyna, która pozornie ma wszystko pod kontrolą. Jej życie wydaje się uporządkowane i przewidywalne aż do momentu, gdy na horyzoncie pojawiają się bracia Di Bianco. Thiago, pierwszy pocałunek i wspomnienie młodzieńczej beztroski, oraz Taylor, wierny przyjaciel, który zawsze był obok. Ich powrót sprawia, że codzienność Kamili zaczyna pękać jak delikatne szkło, a dawno uśpione emocje budzą się na nowo.

To książka o młodych ludziach, ale również o dorastaniu, poszukiwaniu własnej tożsamości i o tym, jak bardzo wpływ rodziny może kształtować nasze decyzje. Autorka zderza ze sobą dwa światy: bogactwo i pozory idealności po jednej stronie oraz codzienność, bunt i prawdziwe emocje po drugiej. Pokazuje, że za pięknymi fasadami często kryje się samotność, presja i brak zrozumienia. Matka Kamili wydaje się być troskliwa, ale jej miłość jest naznaczona ambicją i troską o wizerunek, a nie o szczęście dziecka. To bardzo trafny obraz społecznych oczekiwań, w których liczy się bardziej opinia sąsiadów niż prawdziwe uczucia.

Autorka pisze lekko i z wyczuciem. Jej styl jest wciągający, pełen emocji i drobnych obserwacji, które sprawiają, że czytelnik chce wiedzieć, co wydarzy się dalej. W książce czuć atmosferę szkolnych korytarzy, niewinnych flirtów i pierwszych złamanych serc. To trochę jak powrót do własnej młodości, do tych momentów, gdy każde spojrzenie miało znaczenie, a każde uczucie wydawało się być na zawsze.

Owszem, miejscami fabuła bywa niedojrzała, a bohaterowie podejmują decyzje, które trudno zrozumieć z dorosłej perspektywy. Ale właśnie w tym tkwi urok tej powieści, bo przecież, gdy byliśmy nastolatkami, nasze zakochania też nie zawsze były racjonalne. Dzięki temu historia Kamili, Thiaga i Taylora staje się autentyczna, żywa i bliska.

Szczególnie urzekający jest kontrast między braćmi Di Bianco, tak różnymi, a jednocześnie tak magnetycznymi. Obaj mają w sobie coś, co sprawia, że trudno ich nie polubić. Ich relacja z Kamilą jest pełna napięcia, emocji i niewypowiedzianych słów. Miejscami chciałoby się potrząsnąć starszym z braci, by wreszcie zrozumiał, co naprawdę jest ważne, ale i tak nie sposób go nie darzyć sympatią.

Zakończenie książki pozostawia wiele pytań bez odpowiedzi, ale jednocześnie daje nadzieję na kontynuację. I bardzo dobrze, bo trudno rozstać się z tym światem i tą trójką bohaterów. Chciałoby się dalej śledzić ich losy, zobaczyć, dokąd zaprowadzi ich serce i jakie decyzje podejmą.

„Tell me softly” to ciepła, emocjonalna i wciągająca powieść o młodzieńczej miłości, rodzinnych sekretach i o tym, że czasem trzeba pozwolić sobie na chaos, żeby odnaleźć własne szczęście. To książka, która przypomina, jak intensywnie potrafi smakować dorastanie. Dla młodzieży będzie jak zwierciadło emocji, a dla dorosłych nostalgiczna podróż do czasów, gdy wszystko wydawało się prostsze, a jednocześnie dużo bardziej skomplikowane.

Informacje dodatkowe o Tell me softly:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-15
Tytuł oryginału: Dimelo
Dodał/a opinię: ubookmi

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Tell me softly

Kup książkę Tell me softly

Bali (#2). 10 000 mil, które nas dzielą
Mercedes Ron0
Okładka ksiązki - Bali (#2). 10 000 mil, które nas dzielą

,,Jeśli to, co wydarzyło się między nami, było pomyłką, chcę się mylić każdego dnia...". Po trzydziestu cudownych dniach spędzonych na Bali drogi Nikki...

Nasza wina
Mercedes Ron0
Okładka ksiązki - Nasza wina

Kolejna część hitu z Wattpada, który przeczytało 75 milionów czytelników. Właśnie rozpoczęły się zdjęcia do ekranizacji pierwszej części - Moja wina. Związek...