Okładka książki - Teoria (prawie) wszystkiego

Teoria (prawie) wszystkiego

Książka "Teoria (prawie) wszystkiego" jest debiutancką powieścią autorki. Stylistyka i język jakim posługuje się pisarka jest bardzo przyjemny w odbiorze, jednak jest to jedna z tych pozycji podczas czytania której moim zdaniem trzeba się skupić żeby dostrzec wszelkie istotne kwestie i niuanse. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana i dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w ciekawy, niejednoznaczny i wielowymiarowy sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje wady i zalety, borykają się z różnymi mniejszymi bądź większymi problemami dnia codziennego, zdarza się im także popełniać błędy dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych przypadkach podzielając podobne troski i dylematy moralne. Na kartach powieści mogłam lepiej poznać rodzeństwo - Mimi i Arta. Ich myśli, odczucia, mogłam dowiedzieć się z czym się zmagają każdego dnia, stopniowo także jakie wydarzenia z przeszłości wpłynęły na ich obecne życie, co ich ukształtowało, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Relacja rodzeństwa została w interesujący sposób przedstawiona. Jest mocno zakorzeniona w ich przeszłości, ukształtowana przez rodziców, a także to co się z nimi stało. Ważnym elementem tej opowieści są tajemnice z przeszłości, a tak zwane "grzebanie"  w starych sprawach pozwoliło bohaterom zrozumieć siebie, odkryć pewne mające znaczenie fakty i zyskać szansę na lepszą przyszłość. To co na pewno cudownie się obserwowało to to, że oboje na swój sposób się o siebie troszczyli, wspierali. Ale autorka pokazuje również drugą stronę tej sytuacji czyli zależność jednej osoby od drugiej, która w dłuższej perspektywie zaczyna być frustrująca, nawet pomimo ogromnej miłości. Istotną rolę w tej historii odgrywają oczywiście postaci drugoplanowe, które wprowadzają sporo zamieszania do życia rodzeństwa, dostarczając zarówno im samym jak i Czytelnikowi wielu skrajnych emocji i wrażeń. Mowa o współpracownikach Arta, przyjaciółce Mimi, czy Franku, który pojawił się w życiu kobiety. Po książkę sięgnęłam głównie ze względu na fakt, że mój syn jest w spektrum autyzmu, a to właśnie jeden z przykładów neuroróżnorodności. Główny bohater podobnie jak mój syn ma problemy w komunikacji społecznej, przetwarzaniu sensorycznym, lubi schematy, a dodatkowo Art ma głębokie zainteresowania, w jego przypadku jest to matematyka, która wydaje mi się, że daje mu poczucie bezpieczeństwa i stabilnosci. Autorka w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich. Mowa o starcie bliskich osób, żałobie czy odpowiedzialności za drugiego człowieka, a także zmianach, które są nieodzownym elementem naszego życia. "Teoria (prawie) wszystkiego" to pełna refleksji historia, z którą naprawdę miło spędziłam czas. Polecam!

Informacje dodatkowe o Teoria (prawie) wszystkiego:

Wydawnictwo: Albatros