Okładka książki - The Marvellers. Cudmistrzowie.

The Marvellers. Cudmistrzowie.

Tom 1 cyklu The Marvellers

„Z pewnymi rzeczami trzeba się zmierzyć. Nie da się ich uniknąć”.

Bohaterką książki jest 11-letnia Ella Durand, pierwsza zaklinaczka, która trafia do Arcanum – Instytutu Przedsięwzięć Cudownych i Magicznych, gdzie cudmistrzowie z całego świata praktykują swoją magię. Dla dziewczynki nauka w tej szkole to spełnienie marzeń. Szybko odkrywa, że bycie pierwszą wcale nie jest łatwe, bo nie każdy jest jej przychylny. Elli udaje się jednak zdobyć przyjaciół: Brigit, która nie znosi magii oraz Jasona, który rozumie mowę stworzeń. Z pomocą przyjaciół dziewczynce, pomimo plotkom, bezpodstawnym oskarżeniom i podejrzeniom, udaje się funkcjonować w Instytucie. Kiedy z więzienia ucieka znana kryminalistka, była uczennica Arcanum, sytuacja dziewczynki komplikuje się jeszcze bardziej. Oczy wszystkich kierują się w stronę zaklinaczy.

Czy dziewczynce uda się obronić dobre imię zaklinaczy? Czy zostanie usunięta z A.T.I.?

Lubię połączenie szkoły i magii. Wynika to z faktu, że jestem uczennicą i wymyślam sobie szkołę, do której chciałabym chodzić (domyślacie się zapewne, że bardzo odbiega ona od naszej realnej).

Historia ukazuje, że warto mieć marzenia i je realizować. Bohaterka pokazuje, że dobrze być cierpliwym i nie poddawać się. Jeżeli jesteśmy czegoś pewni, to powinniśmy o to walczyć.

Nie warto również zrażać się tym, że nie jesteśmy lubiani przez wszystkich, bo lepiej mieć jednego, prawdziwego przyjaciela niż dziesięciu fałszywych. Pokazuje, że „wszyscy możemy wiele się od siebie nauczyć” oraz  „jeśli nie masz nic do ukrycia, oni (wrogowie) nie mogą niczego znaleźć”. Wskazuje, że aby rozwiązać problem należy „rozebrać go na części”, a to, co widzimy i czytamy nie zawsze jest prawdą. Prawda może być schowana głęboko tak, by nie była widoczna dla zwykłego, postronnego człowieka. Powinniśmy też uważać co mówimy, ponieważ „słowa mają skłonność do wpływania na rzeczywistość”.

Okładka przyciąga wzrok, ilustracje uzupełniają tekst, a fragmenty mówiące o Asie mają inny kolor kartek – fajny pomysł.

Jeśli szukacie ciekawej książki na prezent, to bardzo polecam tę pozycję.

Współpraca z @WydawnictwoWilga.

Informacje dodatkowe o The Marvellers. Cudmistrzowie.:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2023-11-22
Tytuł oryginału: The Marvellers
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Piotr W. Cholewa
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Zobacz opinie o książce The Marvellers. Cudmistrzowie.

Kup książkę The Marvellers. Cudmistrzowie.

Tiny Pretty Things
Dhonielle Clayton0
Okładka ksiązki - Tiny Pretty Things

"Tiny pretty things" to zagraniczny bestseller, który wkrótce doczeka się ekranizacji na Netflixie. Premiera 10-odcinkowej serii już tej jesieni! ...

The Marvellers. Złodzieje pamięci.
Dhonielle Clayton0
Okładka ksiązki - The Marvellers. Złodzieje pamięci.

Drugi rok nauki w Instytucie Edukacyjnym Przedsięwzięć Cudownych i Niezwykłych czas zacząć! Ella, Jason i Brigit powracają na kolejny rok nauki do szkoły...