Wielokrotnie słyszałam o książkach Carley Fortue, ale "To lato będzie inne" była pierwszą, którą przeczytałam i całkowicie zatraciłam się w tej historii.
Przenieśmy się wraz z bohaterami na malowniczą Wyspę Księcia Edwarda, gdzie widoki zapierają dech w piersiach, a otaczająca ją woda sprawia, że czas staje w miejscu. To właśnie tam Lucy spędziła cudowną noc z nieznajomym, który okazał się bratem jej najlepszej przyjaciółki. Oboje zdecydowali się zachować ten "wybryk" w tajemnicy, jednak nie jest to łatwe zadanie, patrząc na ich wzajemne przyciąganie. Sytuacja skomplikuje się jeszcze bardziej, gdy Lucy będzie musiała zostać jakiś czas na wyspie, by móc wesprzeć przyjaciółkę na trudnym, życiowym zakręcie.
"To lato będzie inne" jest niezwykłą opowieścią, której obrazy malują się czytelnikowi przed oczami. Morska bryza na policzkach, szum fal uderzających o brzeg oceanu, gorący piasek na plaży, malownicze klify rozciągające się dookoła wyspy, nieustępliwy wiatr, targający włosy. Widzisz to oczyma wyobraźni? Gdyby tak dołożyć bardzo subtelny romans, z nutą humoru. Czy to nie byłoby idealne połączenie? Owszem.
Ta historia jest niezwykle ciepłą, letnią pozycją, która łapie czytelnika w swoje objęcia i nie chce z nich wypuścić aż do ostatniej strony. Genialne połączenie wydarzeń z przeszłości z ich odbiciem w teraźniejszości. Autorka umiejętnie pokazała wyjątkowość TEGO lata - pełnego intensywnych emocji, bólu, ale także radości i pięknych chwil. Umiejętnie zobrazowała niezwykłą i nierozerwalną więź przyjaźni, która istnieje pomimo wszystko i liczy się na równi z miłością.
"To lato będzie inne" jest piękną opowieścią o miłości, przyjaźni i marzeniach, które pomagają rozwijać skrzydła. Ja się w niej całkowicie zatraciłam i tego również Wam życzę.
Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2024-07-31
ubookmi
Jeden dzień. Jedna obietnica. Dwie różne historie. Fern Brookbans zmarnowała już zbyt dużo czasu, wspominając Willa Baxtera. Dziesięć lat temu spędziła...
Sześć lat, aby się zakochać. Jedna chwila, aby wszystko legło w gruzach. Dwa dni, by to naprawić. Dla Persephone Fraser i Sama Florka przez sześć lat...