Okładka książki - Trening uczuć

Trening uczuć

Tom 2 cyklu Ranczo Srebrzyste Sosny

*współpraca reklamowa*

Dajecie szanse seriom, chociaż pierwszy tom nie do końca was zachwyca? U mnie różnie bywa, tej serii postanowiłam jednak od razu nie skreślać, tym bardziej, że zaczęły się pojawiać pozytywne opinie o drugiej części. Także z umiarkowanym entuzjazmem wzięłam się za czytanie, no i podobnie jak przy okazji pierwszego tomu, niestety nie poczułam tej historii. Romans w stylu kowbojskim z wieloma spicy scenami, ale i garścią trudnych tematów.

Ivy postanowiła zacząć od początku, zerwała ze starym życiem, a Srebrzyste Sosny miały jej zagwarantować nowy początek ale też i spełnienie marzeń o trenowaniu koni. Jej metody zostają doceniane przez Wade, jej szafa, który z każdym kolejnym dniem coraz przychylniej patrzy w stronę swojej pracownicy. Mężczyzna jednak wiąż jest zagubiony, śmierć ojca, nieudane małżeństwo, rodzinny interes, który spadła na jego barki, to wszytko nie sprzyja budowaniu nowych relacji. Ivy zaś wnosi na rancho powiew świeżości, choć Wade wie, że powinien się od niej trzymać z daleka, to mimo wszytko ich współpraca z czasem wychodzi poza formalne ramy. Oboje muszą dać sobie pozwolenie na uczucia, na nowe emocje, a przede wszystkim muszą nauczyć się sobie ufać.

Ostatni raz przeczytałam ostrzeżenia przed lekturą, tylko sobie narobiłam nadziei na coś lepszego. Ja lubię trudne tematy, lubię kontrowersje, a jak pojawia się ostra czy gorąca erotyka to nie mam nic przeciwko, ja należę do tych, dla których te ostrzeżenia to obietnica, że będzie się działo, a ja muszę być gotowa niemal na wszytko. Cały pazur tej książki jednak chyba został na tych ostrzeżeniach na samym początku... Ivy i Wade, relacja oparta na motywie grumpy & sunshine, swego czasu bardzo lubiłam ten motyw, dalej go cenię i to chyba było jedyne co jakoś mocniej zakorzeniło się w mojej głowie przy lekturze tej książki. Na rozwinięcie się romansu głównej pary trzeba troszkę poczekać, ale mam poczucie, że ten przeskok na wyższy poziom był o czasie, niemniej sam początek książki bardzo mi się ciągnął, nużył i wręcz nudził. Ni jak nie potrafiłam się wkręcić w tą historię.

Wkręciłam się odrobinę mocniej gdzieś po połowie książki, gdzie już coś konkretnego się w końcu działo. Nasza parka zaczęła swój intensywny romans, do tego doszły trudne tematy, których jestem ogromna fanką, ale gdzieś mam wrażenie, że były one bardzo zachowawcze i takie nie jakie, no a jak coś się pojawia w ostrzeżeniach, no to ja jednak oczekuję, że będzie to mocne i konkretne. Poza mocnym, gorącym i bardzo obrazowym erotykiem nie dostałam w sumie niczego czego oczekiwałam przed rozpoczęciem lektury. Nawet ta erotyka nie do końca mnie porwała, głównie ze względu na tą sprośną gadkę, w tym tomie, podobnie jak i w poprzednim była ona dla mnie żenująca i przeszkadzała mi jak nie wiem. W tej serii wyjątkowo mi ona nie siada.

Książka poprawna, może się podobać, bo występują w niej fajne motywy, gdzieś tam pojawia się równowaga pomiędzy obyczajówką a erotykiem, ale ja nie potrafiłam złapać z nią flow. Ten tom dobitnie pokazał mi, że to nie jest seria dla mnie, choć wszelkie znaki wskazywały coś innego. Dawno nie walczyłam z tak ogromną chęcią rzucenia książką w kąt, ale jak wiecie DNF to nie moja bajka więc wszelkimi siłami parłam do przodu. Mi ta książka nie siadła, ale widzę, że zbiera pozytywne opinie, więc może warto dać jej szansę bo może wam akurat bardziej się spodoba niż mi.

Informacje dodatkowe o Trening uczuć:

Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2026-02-03
Tytuł oryginału: Training the Heart
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Edyta Ładuch
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Zobacz opinie o książce Trening uczuć

Kup książkę Trening uczuć

Serce na wodzy
Paisley Hope0
Okładka ksiązki - Serce na wodzy

Na szczęście to już przeszłość. Po zerwanych zaręczynach z bogatym, przystojnym i narcystycznym dupkiem Cecilia „CeCe” Ashby postanawia wrócić...

Opad
Opad