„Trik” – Emanuel Bergmann
Tuż przed jedenastymi urodzinami Max Cohn dowiaduje się, że jego rodzice się rozwodzą. Małemu człowiekowi zawala się cały świat. Nie chcąc przyjąć tego do wiadomości, chłopiec postanawia ratować miłość rodziców poprzez magię.
Max wyrusza na poszukiwanie czarodzieja zwanego Wielki Zabbatini, który w czasach swej świetlności był w stanie rzucić zaklęcie wiecznej miłości.
Chłopiec za wszelką cenę chce aby czarodziej użył czaru i w ten sposób zapobiegnie rozwodowi.. Czy ten jakże wspaniały plan okaże się czymś łatwym do zrealizowania?
Niestety chłopiec nie wie, że jego jedyna deska ratunku straciła sens i radość tego co robiła. Zabbatin stracił wiarę w magię. Jego jedynym powodem do radości jest whisky.
Czy spotkanie tej dwójki odmieni ich losy? Czy Mag będzie w stanie pomóc małemu chłopcu? A może to Max będzie miał zbawienny wpływ na Magika i to dzięki niemu powróci mu wiara, którą stracił?
Książka pełna magii. Jeżeli lubicie powieści, które odbiegają od rzeczywistości to ta powieść jest dla Was. Warto poczuć się jak małe dziecko i uwierzyć w magię. Ja dzięki tej powieści uwierzyłam, nigdy nie jest za późno aby coś magicznego przytrafiło się nam w życiu. Świat magii wciąga i zachwyca na każdym kroku. Czyta się szybko i przyjemnie.
„ – Co to jest… miłość?
[…] Miłość jest wtedy, kiedy duszę drugiego człowieka zna się lepiej niż własną. Miłość to nie iluzja. To jest to, co w świecie najprawdziwsze. To przyczyna, dla której warto żyć”
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2021-08-10