"ZDRADA" to pierwszy tom serii "Tron we krwi".
Autorka powraca do nas z niezwykłą książka pełną intryg, knucia i tajemnic, a wszystko to osadzone w czasach naszych polskich królów.
To powieść gdzie prawda przeplata się z fikcją.
Po wygnaniu Bolesława Szczodrego na tronie zasiada Władysław Herman.
Jego władzę pomaga wzmacniać Sieciech, którego chore ambicje wywołują bunt. Na jego czele staje Zbigniew i Bolesław ,synowie Hermana. Starszy syn Władysława uznany jest za pochodzącego z nieprawego łoża. Bolesław ma zostać następcą tronu.
Bracia podejmą drastyczne
kroki, by zyskać to, na czym im zależy. Zwrócą się nawet przeciwko
własnemu ojcu i nie tylko.
Tytuł nie jest przypadkowy, bo rozlewu krwi i zdrad tu Wam nie zabraknie. To historia, w której wszystkie chwyty są dozwolone i mogą być tylko grą pozorów.
Autorka stworzyła świetną historię.
Początkowo ciężko było mi się w nią wgryźć przez dołączających bohaterów
Autorka ciekawie pokazała świat słowiański, czas pogańskich wierzeń , który bardzo mi się podobał. Do tego przeniosła nas w początek chrześcijaństwa.
Widać, że autorka ma lekkość i plastyczność pióra. Dla mnie jako laika w tego typu tematyce to świetnie przedstawiony tamtejszy czas, ciekawie i wciągajaco wykreowana historia walki nie tylko o tytułowy tron, ale i walki o miłość, namiastkę ówczesnego szczęścia.
Dodatkowo to co bardzo mi się spodobało to lista i opisy postaci prawdziwych historycznie oraz fikcyjnych.
Do tego słowniczek używanego kiedyś słownictwa i co ono oznacza na ogromny plus.
Książka urzekła mnie swoim klimatem, dzięki któremu przeniosłam się w tamten czas, tamte miejsca i między tamtych ludzi.
Mimo swojej objętości czyta się ją błyskawicznie. Przekonajcie się sami i dajcie porwać tej historii.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2022-03-09
Lukasz Turków
Akcja powieści Jolanty Marii Kalety „Duchy Inków” została umieszczona pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku. Do ekipy pracujących na zamku...
Jesienią 1991 roku znaleziono zwłoki znanego wrocławskiego poszukiwacza Bursztynowej Komnaty, inżyniera Pawła Rylskiego. Z prowadzonego śledztwa niewiele...