Okładka książki - Trzcinowisko

Trzcinowisko

„Trzcinowisko” autorstwa Kingi Wójcik było moim pierwszym spotkaniem z twórczością autorki. Książka ta od dnia swojej premiery czekała na moment, w którym w końcu zanurzę się w historię zapisanej na jej kartach. Wielokrotnie spotykałam się z pochlebnymi opiniami na temat „Trzcinowiska”, jednak nie spodziewałam się, że ta książka okaże się tak wyborną lekturą.

Od tragicznej śmierci Ewy Ostaszewskiej minęło dwadzieścia cztery lata. Do dziś bliscy dziewczyny nie mogą pogodzić się ze stratą i nie wiedzą, kto oraz dlaczego zamordował Ewę. Jej ojciec postanawia podjąć ostatnią próbę odkrycia prawdy o śmierci córki i wynajmuje prywatnego detektywa. Przed Aleksandrem Zamojskim staje trudne zadanie – świadkowie zdarzenia zginęli w niewyjaśnionych okolicznościach, a mieszkańcy miasta boją się rozmawiać o wydarzeniach sprzed lat, gdyż krąży wieść, że w śmierć dziewczyny byli zamieszani policjanci.

Uwielbiam powieści, w których mogę przenieść się do małej miejscowości, gdzie wszyscy mieszkańcy znają swoje najskrytsze tajemnice. I właśnie do takiej miejscowości zaprasza nas Kinga Wójcik w swojej powieści kryminalnej „Trzcinowisko”, gdzie wspólnie z detektywem Aleksandrem Zamojskim próbujemy odkryć, co tak naprawdę wydarzyło się przed wieloma laty.

Kinga Wójcik z mistrzowską precyzją kreśli intrygującą historię, która wciągnęła mnie od pierwszych stron. Jej mroczny i duszny klimat, pełen sekretów i tajemnic, z każdą kolejną stroną potęgował moją ciekawość odkrycia prawdy o tym, co wydarzyło się we wrześniu 1999 roku. Autorka stworzyła niesamowicie angażującą i pełną napięcia powieść kryminalną; Wójcik umiejętnie balansuje pomiędzy przeszłością a teraźniejszością, dając nam dogłębny obraz wydarzeń sprzed lat oraz ich wpływu na bohaterów. „Trzcinowisko” to historia, w której, aby dotrzeć do prawdy, musimy wspólnie z bohaterami przejść przez labirynt utkany z mrocznych sekretów, kłamstw i głębokich traum z przeszłości. Na szczególną uwagę zasługują wyśmienicie wykreowani bohaterowie i ich portrety psychologiczne, jak również bardzo obrazowo oddane realia życia w latach dziewięćdziesiątych; czytając książkę, z łatwością możemy wyobrazić sobie wydarzenia rozgrywające się na jej kartach, poczuć emocje, jakie towarzyszą bohaterom, spróbować zrozumieć motywy ich działania.

„Trzcinowisko” to lektura wyśmienita, w której otrzymałam wszystko, czego oczekuję od dobrze skonstruowanej powieści kryminalnej – mała hermetyczna społeczność, nierozwiązana sprawa sprzed lat, autentyczni bohaterowie i genialnie poprowadzone śledztwo. Kinga Wójcik zaserwowała mi kawał dobrego polskiego kryminału, a po lekturze tej książki wiem, że w przyszłości sięgnę po każdą historię, która wyjdzie spod jej pióra. Gorąco polecam – dla fanów gatunku to pozycja obowiązkowa!

Informacje dodatkowe o Trzcinowisko:

Kup książkę Trzcinowisko

Wywierzysko
Kinga Wójcik0
Okładka ksiązki - Wywierzysko

Czy bijące w rezerwacie źródła zabijają ludzi? Mieszkańcy wierzą, że kiedy wywierzyska przestają bić, w mieście zawsze dzieje się coś złego... Druga część...

Spektakl
Kinga Wójcik0
Okładka ksiązki - Spektakl

Kiedy rodzice szesnastoletniej Diany spędzają urlop nad morzem, dziewczyna wiesza się w swoim pokoju. Przed śmiercią wygłasza zagadkowy monolog i transmituje...