Okładka książki - Trzech Gości w Łódce plus Wampir

Trzech Gości w Łódce plus Wampir

Kilka lat temu przeczytałam wszystkie części "Kapłana" i byłam zachwycona. Mimo że treść w drugiej i trzeciej części bardziej zmierza w kierunku fantasy, którego nie jestem wielbicielką, to w tym przypadku mi nie przeszkadzało. Nie inaczej jest z tą książką.

Główny bohater Wiktor Maurycy Sobolewski, to arystokrata urodzony 11 listopada 1918 roku, który po wojennych traumach trafia do powstańców, a potem warszawskiego półświatka na kultowym Bazarze Różyckiego. Gdy po brutalnym pogryzieniu przemienia się w wampira, miesza się do niebezpiecznych rozgrywek służb specjalnych.
Wampiry mają tu swój zorganizowany świat, w którym nie są tylko krwiożerczymi potworami, lecz tworzą zgraną i wspierającą się społeczność, gdzie każdy ma swoje miejsce i funkcję do spełnienia.

Wydaje się że to czysta fantazja, ale autor funduje mam rollercoaster gatunkowy - od sensacji i thrillera poprzez historię, horror i fantastykę aż po romans.

Podobnie jak w "Kapłanie" styl autora urzeka choćby dzięki humorowi i ciętym ripostom, więc czyta się to cudownie, choć czasem trafiały się przydługie opisy i nieco męczące, rozwlekłe refleksje. Na pewno jest to powieść nietypowa. Nie każdemu przypadnie do gustu, ale ja styl i pomysły autora kupuję całkowicie, więc może także spróbujecie.

Informacje dodatkowe o Trzech Gości w Łódce plus Wampir:

Kup książkę Trzech Gości w Łódce plus Wampir

Obława
Krzysztof Kotowski0
Okładka ksiązki - Obława

Dwóch braci zaczyna rządzić krajem. Nowe porządki przewidują czystki w służbach specjalnych. Rozpoczyna się bezlitosna walka między agentami wiernymi...

Czas czarnych luster
Krzysztof Kotowski0
Okładka ksiązki - Czas czarnych luster

Trzeci tom dziejów Kapłana. Krzysztof Lorent – były ksiądz, obdarzony niezwykłym darem „absolutnej pamięci wstecznej” oraz Haiku...