Okładka książki - Tylko przeżyć. Prawdziwe historie rodzin polskich żołnierzy

Tylko przeżyć. Prawdziwe historie rodzin polskich żołnierzy

"Tylko przeżyć" Sylwii Winnik to reportaż, zbiór rozmów jakie autorka przeprowadziła z żołnierzami wyjeżdzającymi na misje oraz z ich rodzinami. Swoją historię przedstawiają nam żołnierze, którzy brali udział w misjach w Afganistanie, Iraku i Kosowie. Jak taki wyjazd wygląda z perspektywy ich bliskich opowiedziały nam żony żołnierzy i syn jednego z nich. Książka opowiada o odwadze, oddaniu, strachu i tęsknocie. Każdy z bohaterów przedstawia nam swoją indywidualną historię, które jednak w pewnym stopniu są do siebie podobne. Żołnierze próbują pomóc nam zrozumieć co nimi kieruje, dlaczego decydują się wyjeżdzać na misje? Dlaczego z własnej woli biorą udział w piekle wojny? Opowiadają o swoim powołaniu do bycia żołnierzem. Przybliżają nam swoją codzienność na misjach. Jest to dosyć ciekawe ponieważ wszyscy wiemy, że Polscy  żołnierze wyjeżdzają na misje, ale nie do końca zdajemy sobie sprawę jak owe misje wyglądają w rzeczywistości. Żołnierze opowiadają o warunkach w jakich tam mieszkają, o tym co należało do ich obowiązków, o niebezpieczeństwach, które każdego dnia zagrażały im z różnych stron. Jest to również smutna opowieść o takiej zwykłej codzienności ludzi mieszkających w Iraku czy Afganistanie. Bieda, głód, brud, brak podstawowych warunków sanitarnych, higienicznych, brak edukacji jest u nich normą. Bohaterowie książki wspominają koszmar wojny, to czego byli świadkami,opowiadają jak te doświadczenia wpłynęły na ich życie. Wielu z nich straciło tam przyjaciół, wielu zostało rannych w skutek czego zostali inwalidami. Żołnierze opowiadają także o trudnościach jakie napotykają po powrocie z misji, o tym jak borykają się z PTSD. Tłumaczą dlaczego większość z nich mimo wszystko decyduje się wyjechać na kolejny raz. Zdarza się, że konsekwencją tych wyjazdów jest rozpad rodziny. Są żony, które są temu przeciwne i takie, które mimo obaw akceptują i wspierają decyzję mężów. Ciekawe jest też to na co zwraca uwagę żołnierz, który został ciężko ranny. Opowiada on jak bardzo różniła się opieka nad nim w szpitalu w Niemczech i w szpitalu w Polsce. Opowiada jak traktowani są inwalidzi wojenni. Żołnierze są zgodni co do tego, że często spotykają się z opiniami ludzi typu: po co się tam pchają, sami proszą się o nieszczęście, to nie nasza wojna, niepotrzebnie się narażają, pewnie połasili się na pieniądze. I ta książka jest w pewnym sensie próbą wytłumaczenia nam cywilom, co kieruje żołnierzami, jakie są ich pobudki, motywacje. Czytając naprawdę starałam się to zrozumieć. Starałam się ale jednak do końca nie potrafię. Oczywiście jak najbardziej podziwiam i szanuję ich postawę , ale niestety nie do końca ją rozumiem. Zdecydowanie bliższa i bardziej zrozumiała jest dla mnie postawa jednego z żołnierzy, który owszem był na misji i to dwa razy, ale gdy był singlem. Teraz gdy ma żonę i dzieci już za żadne skarby nie zdecydowałby się na taki wyjazd, bo rodzina jest dla niego najważniejsza. Nie potrafię zrozumieć dlaczego wojsko jest ważniejsze dla żołnierzy niż rodzina. Dlaczego mimo próśb i protestów rodziny wyjeżdzają. Bardzo mnie poruszyła opowieść syna jednego z żołnierzy. Dziś już dorosły mężczyzna opowiada jak to wyglądało z perspektywy jedenastoletniego chłopca. Jedno z wypowiedzianych przez niego zdań brzmiało : " Jedno jest pewne: jeśli żołnierz ma rodzinę, w której są dzieci, a zwłaszcza dzieci w okresie dojrzewania, to wyjazd jest strzałem w kolano." Książka porusza ciekawy temat. Zawiera w sobie wielki ładunek emocji. Przybliża nam realia misji wojennych. Zdjęcia dodatkowo w jakimś stopniu obrazują nam świat o którym czytamy. Mnie jakoś szczególnie ta książka nie zachwyciła. Mimo wszystko uważam, że warto ją przeczytać, poznać punkt widzenia i żołnierzy i ich rodzin, a następnie przemyśleć i samodzielnie wyrobić sobie opinię na ten temat.

Informacje dodatkowe o Tylko przeżyć. Prawdziwe historie rodzin polskich żołnierzy:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2019-02-27
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-240-5520-3
Dodał/a opinię: monia89

Tagi: Literatura faktu reportaż

Zobacz opinie o książce Tylko przeżyć. Prawdziwe historie rodzin polskich żołnierzy

Kup książkę Tylko przeżyć. Prawdziwe historie rodzin polskich żołnierzy

Życie jest kruche. Trzeba je doceniać i szanować każdego dnia. Tym bardziej, że śmierć stale krąży wokół człowieka, jakby czekając na jego potknięcie.

Więcej cytatów z tej książki

Moc truchleje. Święta w cieniu wojny. Historie wigilijne 19391945
Sylwia Winnik0
Okładka ksiązki - Moc truchleje. Święta w cieniu wojny. Historie wigilijne 19391945

Cud Bożego Narodzenia może się wydarzyć wszędzie, nawet za drutami obozów koncentracyjnych W domu pachnie grzybami i makiem, a w pokoju stoi choinka rozświetlona...

Wanda Panda wita wiosnę
Sylwia Winnik0
Okładka ksiązki - Wanda Panda wita wiosnę

Nadeszła wiosna! Wanda razem z mamą i bliźniakami wybierze się na spacer. Zobaczy budzącą się do życia przyrodę, pozna wiosenne kwiaty i przyjrzy się z...