Dzisiaj chciałabym wam przybliżyć niezwykle ciekawą i bardzo pasjonującą książkę, która zaskoczyła mnie nie tylko swoją genialną treścią, ale i humorem oraz ilustracjami i przypisami. Dawno nie bawiłam się tak dobrze podczas czytania, że czas jaki spędziłam z lekturą upłynął mi niezwykle szybko.
Baśń jaką napisała autorka zasługuje na uznanie i na uwagę, gdyż wciąga nie tylko dorosłego czytelnika, ale i nastolatków również. Wykreowany fantastyczny świat jest taki intrygujący, nieprzewidywalny, a bohaterowie ciekawi, różnorodni i tajemniczy.
Główna bohaterka Fado, po osiągnięciu pełnoletności, staje się właścicielką smoka i wraz z nim wyrusza w niebezpieczną podróż po Krainie Pięciu Królestw. Marzy by zostać wielką wojowniczką, dlatego podejmuje się zadania, by odnaleźć zaginionej królewny Serenity, której szuka okrutny król Orion. Nieustraszona dziewczyna wplątana zostaje w wiele intryg i przygód, które odmienią jej los.
Czy siedemnastolatka poradzi sobie w zetknięciu z okrutnymi piratami, dziwnymi stworami i wiedźmami? Kim jest Kryszczjan i dlaczego otacza opieką Fado? Czy odnajdzie się zaginiona królewna i czy wypełni się przepowiednia?
Uwielbiam, gdy bohaterka jest silną osobowością, która nie boi się rzucanych wyzwań i nie podporządkowuje się biernie nakazom. Fabuła jest dynamiczna, naszpikowana wieloma zaskakującymi zwrotami akcji, zagadkowa, obfita w parodie, nonsensy i komediowe dialogi, gdzie śmiałam się w głos.
Styl autorki jest cudowny, tak lekki, wywarzony i przystępny, że małoletni czytelnicy również mają ucztę dla umysłu. Sprawdziła to moja dwunastoletnia kuzynka, która oczarowana była poznaną historią.
Takie lekkie książki są niezwykle spójne, wartościowe i odżywcze. Przy nich mogę odpocząć, zrelaksować się i oczyścić umysł od negatywnych emocji. Przeniosłam się do tego magicznego świata, przeżywałam przygody wraz z postaciami i zastanawiałam się jak zakończy się cała bajka.
Zachęcam was do sięgnięcia po książkę, której szata graficzna do przepiękne dzieło sztuki, które przykuwa uwagę. Przeczytajcie historię Fado, dajcie ponieść się wyobraźni i przekonajcie się sami jak dobrze można się bawić
Data wydania: 2021-11-30
Izabela Hebda
Co się wydarzy, gdy dziewczyna z sekretami spotka mężczyznę pełnego tajemnic? Po odkryciu bezwzględnej natury szefa Kornelia zostaje zmuszona do ucieczki...
Gdy mężczyzna z przeszłością pragnie dziewczyny pełnej nadziei, nigdy się nie podda. Spokojne życie Kornelii i Alana zostaje brutalnie przerwane, kiedy...