„Uderz w struny” to wciągająca książka o przyjaźni, poświęceniu, spiskach i walce o wpływy. Zefir, główna bohaterka, straciła w brutalny sposób rodziców oraz ukochaną siostrę. Jednak życie splata jej figla, a bogowie spotykają się w najmniej oczekiwanym momencie! Akcja rozgrywa się w roku 414, gdy dynastia Xin pogrążyła wszystko w chaosie.
Zefir służy pod władzą Xin Ren, której jest całkowicie oddana. Podziwia ją za poświęcenie i pomoc ludowi oraz pragnie zmiany i szerzenia dobra.
Główna bohaterka wyróżnia się nieprzeciętną inteligencją, dzięki czemu jest jedną z najlepszych strategów, docenianą za swój kunszt i przenikliwość. Jednak dar ten ma też swoje przekleństwa - Zefir, w imię poświęcenia, przenika w ramiona wroga, Miazmy, która jest bezwzględną wojowniczką. Służy jej Wrona, który, tak jak Zefir, jest jednym z najlepszych strategów. Imponuje mu talent, z jakim dziewczyna potrafi przenikliwie oceniać sytuacje.
Jest jeszcze jedna skrywana głęboko tajemnica - 8 lat temu pojawiła się nowa zbłąkana gwiazda, oznaczająca nowe bóstwo. Kto nim jest? Czy Zefir nie będzie musiała wykazać się całkowitym poświęceniem, by osiągnąć cel?
Komu pomaga dziecko zwane Kroplą Rosy? Co musi się stać, a co zostanie powiedziane?
Książka ma w sobie ogromną ilość zwrotów akcji i tajemnic. Gdy myślisz, że już wpadłeś na to, jak się zakończy, odbiega w zupełnie innym kierunku. Pokochałam Zefir za jej idee, za poświęcenie i za trzeźwe myślenie. W tak młodym wieku potrafiła tyle osiągnąć, a jednocześnie nie zatraciła się. Najważniejsza jest dla niej przyjaźń i troska o najbliższych, pomimo że nie pokazuje tego, a chowa za pancernym ochronnym murem rzekomej obojętności.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-04-24
Tytuł oryginału: Strike the Zither
Pozytywny_wolumi
Pełna zwrotów akcji, wciągająca opowieść o władzy, rywalizacji i tożsamości. Zefir wzniosła się ponad swoje skromne pochodzenie, bezimienna sierota stała...