Okładka książki - Ukraina

Ukraina

24 lutego tego roku oczy wszystkich zwróciły się ku Ukrainie, rozpoczęła się tam wojna i kobiety oraz dzieci opuściły swoje rodziny, domy oraz mężczyzn, którzy zostali walczyć o swoją ojczyznę, żeby znaleźć schronienie w innych krajach. Dwie cudowne kobiety, które zamieszkały w Polsce postanowiły napisać książkę, która ma pokazać Ukrainę taką, jaka była przed inwazją Rosji, ponieważ teraz zmieniło się w niej bardzo dużo.
Książka została napisana w bardzo interesujący sposób, mamy tutaj dużo ciekawostek o samym kraju, języku, miastach czy atrakcjach, które się tam znajdują. Już na samym początku mamy bardzo ciekawą informację o tym, że Polak mógłby pomylić się w sklepie i prosząc o arbuza, dostałby dynie, a chcąc dynie, dostałby melona, ponieważ nasze języki są podobne w mowie, ale alfabet mamy całkiem inny. Całość utrzymana jest w barwach narodowych Ukrainy, a cała grafika jest bardzo nietypowa, taka jakby namalowana, robi ona naprawdę duże wrażenie.
Moim zdaniem jest to bardzo fajny pomysł na książkę, bo nie każdy był w Ukrainie i nie wie, jak tam jest pięknie, a są tam budowle i zdobienia, które robią ogromne wrażenie, sama nigdy tam nie byłam, ale widziałam wiele zdjęć i filmików turystów i byłam zachwycona. Jeżeli jest ktoś jeszcze, kto bagatelizuje temat wojny, to po przeczytaniu może wreszcie uświadomi sobie, że została popełniona okropna zbrodnia na ludziach i całym kraju, ponieważ nic już nie będzie takie samo, to tak jak z lasem, rośnie latami, płonie przez chwilę.
Mamy tutaj kilka wstawek, które czytając, miałam łzy w oczach, autorki opisały, jak po wojnie zmienił się ten kraj i jest to naprawdę straszne, że coś, co powstawało latami, zostało zniszczone w mgnieniu oka. Czytanie tej książki teraz nabiera większego znaczenia, niż jakbyśmy czytali taką publikację rok temu, teraz chłoniemy każdy obraz i każda informacje, ponieważ takiego widoku już raczej nie zobaczymy.

Informacje dodatkowe o Ukraina:

Wydawnictwo: Muchomor