Sonia Sawosz jest córką małżeństwa biznesmenów, dla których liczy się pozycja społeczna oraz stan konta. Wychowana w chłodzie i oziębłości stała się taka jak oni - samotna. Stara się sprostać ich wymaganiom. Pogubiła się.
Serce młodej kobiety nagle zaczyna bić żwawiej. A to za sprawą chłopaka zupełnie od niej innego. Nazar jest wyluzowany, uśmiechnięty, ciepły i serdeczny. Jest także niepełnosprawnych Ukraińcem i prowadzi skromne życie.
Szczęście pary nie trwa długo. Do gry włączają się tajemnice i sekrety. Bolesna przeszłość mająca odbicie w teraźniejszości.
Komu powinna uwierzyć Sonia? Komu powinna zaufać? Jakie sekrety ujrzą światło dzienne?
Z twórczością autorki jestem od debiutu. Za mną wszystkie dotąd wydane powieści i każda z nich dostarczyła mi mnóstwa emocji i wrażeń. Byłam ogromnie ciekawa najnowszej. Szczególnie, że premiera powieści nastąpiła w czasie trwania wojny, jaka się toczy o naszych sąsiadów. Nie powiem: myślałam nad tym, czy będzie się to jakoś łączyło. Już na początku autorka wszystko wyjaśniła.
Historia Soni i Nazara okazała się być bardzo złożona. Skomplikowana i wielowątkowa. Jeden element układanki został wyjaśniony, by za chwilę szukać odpowiedzi na kolejne. I tak przez całą książkę. Dzięki temu nie było monotonii i nudy. Było bardzo ciekawie.
Lektura okazała się być wciągająca i przejmująca. Zmusza do refleksji. Dlaczego? Bowiem zostały w fabule zawarte pewne kwestie społeczne.
Przede wszystkim mamy tutaj różnice spoleczne. Patrzenie na człowieka przez stan jego konta. Oraz przeciwnie: patrzenie sercem. Zwracanie uwagi na człowieka przez jego czyny i zachowanie.
Znajdziemy także zagadnienie niepełnosprawności i jej odbioru przez otoczenie a także osobę, jaką tyczy. To jak sobie poradziła z, jakby nie było, traumatycznymi wydarzeniami, które wpłynęły na całe życie.
Uprzedzenia to kolejny wątek tutaj podkreślony. A także fakt, że karma wraca. Jak nie dziś, jak nie jutro, nie za rok to kiedyś sprawiedliwości stanie się zadość. Nadzieja i wiara motywuje i daje takiego powera do działania.
Książkę pochłania się na raz. Tak samo jak ona czytelnika. Od razu zatraciłam się w czytanym tekście. Autorka plastycznie i realnie, z ogromną dbałością o szczegóły, prowadzi nas przez wydarzenia. Przez wszystkie mniej lub bardziej szokujące i zaskakujące wątki. A także sceny uniesień, które dodawały pikanterii i smaczku tej lekturze.
Jestem ogromnie wdzięczna za możliwość przeczytania historii Soni i Nazara. To była piękna ale i bolesna lektura. Spędziłam z nią przyjemne chwile.
Polecam
Współpraca: Wydawnictwo Imagine Books
Data wydania: 2022-11-02
agnieszka_rowka
Gdy cały świat jest przeciwko, a serce i rozum nie współgrają, może wydarzyć się wszystko... Eve to młoda, zdolna tatuażystka. Stroni od mężczyzn...
Czy można być szczęśliwym kosztem innych? Czy można kochać więcej niż jedną osobę? Po wypadku Daniel dochodzi do siebie; on i Eve są wreszcie...