,,Umierający detektyw" to książka, z którą mam problem, by jednoznacznie ją ocenić.
Z jednej strony otrzymujemy solidną historię emerytowanego detektywa Larsa Martina Jahansona, którego kariera jest już zakończona, a on sam ląduje na oddziale intensywnej opieki medycznej. Tam poznaje lekarkę, która przedstawia mu element historii z przed lat - porwania, zgwałcenia i zamordowania dziewięcioletniej dziewczynki. Niestety sprawa ta ulega przedawnieniu. Detektyw nie zważając na swój stan zdrowia i ostrzeżenia wydawane przez lekarzy postanawia wziąć sprawy w swoje, a czasem przyjaciół ręce i rozwikłać sprawę. Po drodze poznajemy przyjaciół i byłych współpracowników Larsa, którzy wyświadczają mu zaległe przysługi i pomagają znaleźć właściwy trop. Zarówno postać detektywa, jak i sposób jego dedukcji jest intrygująca. Postacie poboczne wzbudzają ciekawość i sympatię. Jednak momentami autor zabawia się w studium osobowości niektórych bohaterów. Serwuje nam zalew informacji, których wartość czy też znaczenie dla fabuły jest niewielkie.
Na plus zasługuje zwrócenie uwagi przez autora na kwestię równości wobec prawa czy też sprawiedliwości, czyli wartość życia Yasmine kontra wartość życia premiera i środki, które zostały przeznaczone, by znaleźć ich zabójców.
Wielkie NIE dla autora za to, jak potraktował głównego bohatera na koniec. Rozumiem, że takie jest życie i o to się nie sprzeczam. Biorąc jednak pod uwagę, jak autor rozwijał historię i jak szczegółowo opisywał każdy element śledztwa, nawet najmniejszą pierdołę, to zakończenie rozczarowuje. Odnoszę wrażenie, jakby napisała je zupełnie inna osoba. Detektywowi Jahanssonowi należało się jeszcze pięć minut uwagi.
Pstryczek dla wydawcy za wstawki w języku angielskim, często używane przez Matildę. Wiem, że żyjemy w XXI wieku a język angielski jest wszech obecny, jednak posługuje się nim część ludzkości. Część, to nie wszyscy. Wiem, że wyrazy użyte w książce nie są bardzo skomplikowane, ale nie każdy zna język angielski. A wydawca poprzez swoje podejście dyskryminuje osoby, które nie posługują się tym językiem. Wystarczyłoby, chociaż dodać tłumaczenia w przypisie, nikt by na tym nie stracił, a wszyscy byliby zadowoleni.
Informacje dodatkowe o Umierający detektyw:
Wydawnictwo: Czarna Owca