Okładka książki - usuń_to!

usuń_to!

Dawid Dybuk znany raper popełnia samobójstwo, lecz jego żona nie do końca w to wierzy. Kobieta wynajmuje prywatnego detektywa Adama Jensena, aby ten rozwiązał tę zagadkę. Oczywiście jak to bywa w dzisiejszym świecie najważniejszym i kluczowym elementem w rozwiązaniu śledztwa jest internet, w którym jak wielu z nas wie nic nie ginie.

~

Prorok przeysla swoim ofiarom poniżające materiały z tytułem "zabij się!" Niestety ofiar jest więcej. Znany influenser Denis Miller oraz kandydat na burmistrza Śremu Michał Pazoła. Każdy z mężczyzn w pewnym stopniu jest ze sobą powiązany. Gry komputerowe czy chociażby tajemniczy obóz "Siła Wiary" sprzed 20 lat. Co łączy każda z tych historii? Czy detektyw rozwiąże zagadkę? Czy każda z ofiar faktycznie popełniła samobójstwo? Kto ich do tego nakłaniał?

~

Szczerze Wam powiem, że było to moje pierwsze spotkanie z autorem i nie jestem w stanie określić czy mi się to podobało. Historia sama w sobie napisana świetnie, momentami troche zagmatwana. Śrem, Poznań, Marbella czy Dominikana w każdym z tych miejsc rozgrywa się coś związane z tą całą akcją Proroka. Autor świetne nadał vibe całej tej historii, która moim zdaniem prowadzi do dość skomplikowej intrygi.

~

Książka zdecydowanie dla osób 16+ dużo wulgarnych zwrotów i sporo hejtu ale też agresja. A to wszystko odbywa się oczywiście w sieci. Aczkolwiek analizując cały ten tekst to autor świetnie odzwierciedla dzisiejszą młodzież i ich pasję do gier i sztucznej inteligencji, która po woli zaczyna władać światem. Mi trochę przeszkadzał język informatyka bo za nic w świecie nie wiedziałam o co chodzi.

~

Fajnie, że na koniec wszystkie wątki się łączą ale nie do końca rozwiązuje to cała zagadkę. Niby czytelnik wie co się wydarzyło i kto za tym stoi ale nie koniecznie wszystko się wyjaśniło. Mam nadzieję, że jeszcze będę miała okazję sięgnąć po kontynuacje tego dzieła... Naprawdę ciekawi mnie dakszy los detektywa. Na zakończenie mogę dodać tyle, że to książka z serii jednym się spodoba innym niekoniecznie. Czytajcie a przekonacie się sami.

Dziękuję wydawnictwu SQN za egzemplarz ❤️

Informacje dodatkowe o usuń_to!:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2024-07-10
Dodał/a opinię: Joanna Szymczak

Zobacz opinie o książce usuń_to!

Kup książkę usuń_to!

Ataraksja
Tomasz Żak0
Okładka ksiązki - Ataraksja

Wacław Wolf, zmęczony życiem 40-latek, jedzie do Jastrzębia-Zdroju. Ma stawić się na odczyt testamentu swojej ciotki, o której istnieniu nie miał pojęcia...

Dwudziestka
Tomasz Żak0
Okładka ksiązki - Dwudziestka

Dominik Wierzbicki ma dwadzieścia lat, niewyparzony język i niepohamowaną ambicję. Dorabia do studiów w dzienniku ,,Nius!", tabloidowym szmatławcu. Swoje...