Alicja powoli z Danielem zaczynają planować dzień ślubu. Miłość kwitnie każdego dnia. Z pozoru idealne życie komplikuje się kiedy narzeczony zaczyna ją źle traktować. Na początku to tylko mocniejsza kłótnia, jednak w końcu dochodzi do poniżania, które dziewczyna ciężko znosi. Alicja postanawia odejść od niego i wrócić do rodziców. W swoim rodzinnym domu, spotyka osobę, której kompletnie się nie spodziewa, a jej życie zamienia się w koszmar.
"Uwieziona" to thriller psychologiczny, który zaczyna się bardzo niewinnie. Z każdym rozdziałem akcja nabiera tempa. Autorka nie oszczędza czytelników. Buduje napięcie do ostatniego zdania. Szczerze powiem, że na początku byłam pewna, że porywaczem będzie zupełnie inny bohater niż się później okazało. Nie będę Wam jednak zdradzać szczegółów. Sami przekonajcie się co ukrywa ta książka.
W książce poruszony jest temat choroby psychicznej, która wygląda na osobowość borderline. Czytając opisy zachowań postaci nie raz miałam gęsią skórkę.
Trochę irytowało mnie zachowanie Alicji, ale jakie było moje zdziwienie kiedy czytałam ostatnie kartki. Byłam w szoku, jaką decyzję podjęła. Zdecydowanie zakończenie zadziwia i na pewno zadacie sobie pytanie "Co tu się właśnie wydarzyło".
Jeśli chodzi o styl autorki, jestem na tak. Świetnie prowadzone dialogi, nie spotkałam nużących fragmentów. Jednak czułam lekki niedosyt przez brak rozwinięcia relacji bohaterów drugoplanowych z Alicją.
Podsumowując jest to mocny thriller poruszający ciekawą odsłonę ludzkiej psychiki. Pokazujący jak można łatwo złamać drugą osobę, a przede wszystkim, że nie warto ufać nikomu.
Polecam osobom lubiącym zagadkowe, mroczne historie, w których nic nie jest tak oczywiste, jakby można się było tego na początku spodziewać.
Wydawnictwo: Magia Słów
Data wydania: 2022-04-28
Wioletta Jachym
Zwięzły, chronologiczny przegląd wszystkich pielgrzymek Jana Pawła II do Polski. Książka adresowana szczególnie do młodzieży; pokazuje wyjątkowe...
zależniony od kryminalnych zagadek, podkomisarz Sławek zostaje wysłany na przymusowy urlop. Uważa, że spokoju zazna na wsi, więc powraca w rodzinne strony...