Okładka książki - W cieniu prawa

W cieniu prawa

Inne wydania:
"W cieniu prawa" to kryminał w stylu retro. Akcja dzieje się w 1909 roku. Erik Landecki pomimo wątpliwej reputacji zostaje przyjęty na posadę czyścibuta w dworku rodziny Reignerów. Pierwszej nocy po objęciu przez Erika posady ginie dziedzic rodu, a oskarżonym o jego zabójstwo okazuje się właśnie Erik. O winie Erika są przekonani wszyscy oprócz Sophie (narzeczona Marka Oliviera - młodszego brata zamordowanego dziedzica). Sophie nie zważając na konwenanse decyduje się pomóc Erikowi angażując do jego obrony swojego przyjaciela prawnika Willego. Na plus tej powieści mogę zaliczyć: - język i styl jakim jest napisana. Czyta się ją dobrze. - postacie i ich rys charakterologiczny. Co by nie mówić o cechach charakteru bohaterów każdą z postaci poznajemy bardzo dobrze. Na minus: - fabuła - momentami było nudno, zwyczajnie nudno. A może inaczej: momentami było bardzo wciągając ale niestety tylko nielicznymi momentami, - cały zestaw intryg - dla mnie były mocno grubymi nićmi szyte i zwyczajnie nie za bardzo mnie wciągnęły, nie wszystko było zrozumiałe i część rzeczy jak dla mnie nie zostały dobrze wyjaśnione, - postacie - pomimo tego, że są bardzo dobrze opisane to dla mnie są zwyczajnie miałkie. Jedynie Sophie i hrabina Reigner mają wyrazisty charakter. Pomimo mojego uwielbienia do prozy Remigiusza Mroza tę książkę oceniam jako przeciętną. Co nijak nie zmienia faktu, że sięgnę po każdą kolejna powieść tego autora.

Informacje dodatkowe o W cieniu prawa:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2016-06-15
Tłumaczenie: brak
Dodał/a opinię: 3x

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce W cieniu prawa

Kup książkę W cieniu prawa