Są autorzy, do których wracam zawsze wiedząc, że czeka mnie uczta literacka. Zabieram się za interesującą powieść i oczekuję wow. Ta, jest moją trzecią książką Pani Hewitt; z przeczytanych jakościowo najsłabsza, ale nie oznacza, że nieciekawa. O nie, po prostu trochę początek nam się nie zgrywał, a potem poszło już ok.
Oczywiście są dwie ścieżki czasu, w których poznajemy bohaterów oraz dwa kontynenty. Czas wojny i pokoju, ale wewnątrz burza emocji, tajemnic, bólu. Błędy, których nie potrafimy sobie wybaczyć, lub czasem jesteśmy zadowoleni, że możemy się za nimi skrywać i nie brać udziału w realnym życiu. Tak zrobiła Abby; wie, że powinna wyrwać się z marazmu przeszłości, odpędzić winę, a jednak w niej trwa. Simon, także nie chce dać sobie rozgrzeszenia, za minione postępowanie. Jednak czas płynie i litościwie stawia ich na wspólnej drodze. Jest też Lily i Sophie oraz amerykańscy żołnierze w czasie II wojny; powoli poznamy nici, łączące wszystkich; zaczytamy się w historię, którą było im dane przeżyć.
Pierwszy raz spotkałam się z nazwą Chłopcy z Ritchie; bardzo ciekawe i zamierzam poczytać dodatkowo na ten temat.
Jest to opowieść o podejmowaniu decyzji pod wpływem chwili, będąc uczestnikiem wydarzenia, które może zaważyć na całym późniejszym życiu. Czy mamy prawo oceniać i karać? Czy jesteśmy pewni, że postąpilibyśmy inaczej? Kto dał nam prawo osądzania innych? Czy przebaczenie to wyzwanie?
Tajemnica nie zawsze bywa dobra, skrywa ból i żal. Poczucie winy, wstydliwy szczegół z przeszłości. Ale nie definiuje nas jako człowieka. O tym decyduje całokształt życia, postępków z szeregu przeżytych lat i na pewno nie jesteśmy odpowiedzialni za przewiny przodków.
Po początkowym falstarcie z czytaniem, finisz był rewelacyjny. Powieść ma przesłanie o darowaniu kary sobie i innym.
Empikgo #reklama
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-03-08
Tytuł oryginału: Into the Darkest Day
ja-carpe_diem
Milioner Siergiej Chołodow zobaczył na Placu Czerwonym kieszonkowców okradających młodą dziewczynę. Nie zdążył uchronić jej przed kradzieżą. Ponieważ została...
Ellery Dunant odziedziczyła po ojcu starą, piękną, lecz bardzo zaniedbaną posiadłość w Suffolk. Wspomnienia szczęśliwego dzieciństwa w tym domu nie pozwalają...