„Dociera do mnie, że o niektórych rzeczach mówi się w kółko, chociaż nie mają żadnego znaczenia, a o tych najważniejszych prawie w ogóle”.
Bohaterką książki jest Matylda, która planowała spędzić lato z Julką na Kaszubach, jednak mama zaskoczyła ją biletami do USA. Całe wakacje spędzają w Kalifornii, zwiedzają Hollywood i próbują innego życia. Spełnienie marzeń! Problem w tym, że to wcale nie były marzenia dziewczyny, tylko jej mamy, kochającej życie i dobrą zabawę.
W Los Angeles Matylda poznała Anję, która jest jak kolorowy ptak, inspiruje i urzeka. Pod jej wpływem dziewczyna próbuje rzeczy, na które sama nigdy by się nie odważyła. A dla Julki często już brakuje jej czasu…
Po powrocie do Polski bohaterka odkrywa, że jej mama ma pewien sekret i robi wszystko, by nie wyszedł on na jaw. Jak to jest walczyć z nie swoimi problemami? Co zrobić, gdy idealna rzeczywistość okazuje się atrapą skrywającą trudną prawdę?
Autorka tą historią zabiera czytelnika w podróż do Ameryki i jednocześnie do wnętrza nastolatki, która została zmuszona do bycia odpowiedzialnym za rodzica, dziecka które w samotności, bo przy obojętności innych dorosłych, musiało mierzyć się z jego uzależnieniem i nieporadnością życiową, a jednocześnie zadbać o swój komfort wewnętrzny i o swoją przyszłość.
Konstrukcja tej książki jest przemyślana. Wyprawa do LA jest jak pierwszy kieliszek wina, powrót do Polski, do szarej rzeczywistości, to kolejne kieliszki, które już nie są takie smaczne, ale konieczne i wyprowadzka, czyli upadek, z którego osoba uzależniona się podźwignie lub nie. Piękna, słoneczna Kalifornia odchodzi na plan dalszy, bo to „chwila”. Autorka koncentruje się na kolejnym etapie, który już nie jest taki przyjemny, bo wiele w nim niemocy, lęku, obaw i wstydu… Przestrzega sprawców takiego stanu rzeczy, a ofiarom wskazuje rozwiązanie problemu.
To poruszająca historia dziecka uwikłanego w alkoholizm swojego rodzica. Jego codzienny rollercoaster – co zastaniesz w domu po powrocie ze szkoły, brak stabilizacji i poczucia bezpieczeństwa, branie na swoje ramiona roli dorosłego, wstyd… a jednocześnie potrzeba bycia zauważonym, przynależności do grupy rówieśniczej i wsparcia drugiej osoby.
Autorka nie boi się pisać o tematach tabu, niewygodnych, ale niestety „na czasie”. Ukazuje, że pijaczka leżąca pod sklepem niczym nie różni się od tej leżącej w łazience z głową opartą na sedesie. Dziecko jednej i drugiej przeżywa takie same katusze. Śmierć osoby bliskiej zawsze sprawia ból, ale… „babcia już zawsze będzie częścią mnie, więc kiedy o niej myślę, to ona wciąż trochę żyje”. Zaś dorastanie nie jest łatwe, gdy m.in. dorośli lekceważą problemy dzieci, albo koncentrują się na sobie i swoich potrzebach. „Mama jest marzycielką, ja mam plany. Za marzeniami nie przepadam, za bardzo mieszają w głowie. Wolę twardo stąpać po ziemi. Ktoś musi.”
Bohaterka urzekła mnie swoją umiejętnością obserwacji otoczenia, wyciągania wniosków i szukania logiki. „Tak naprawdę niewiele wiem o zaufaniu. Chyba kojarzy mi się raczej z naiwnością. Nadzieją, że ktoś albo coś się o nas zatroszczy. Nie sądzę, żeby to było rozsądne – sami musimy się o siebie troszczyć, i tyle”. Dostrzega to, że za pięknymi miejscami kryją się ludzkie tragedie a w pięknych domach – samotność i rozczarowanie. „(…) zastanawiam się, ile rzeczy, na które patrzę, również udaje coś, czym nie jest”. Przestrzega nas, abyśmy nie dawali „(…) się nabierać na rzeczy, które są czymś innym, niż się wydaje”. Jest silna. Pomimo trudności nie poddaje się i walczy, a pomagają jej w tym przyjaciele, których warto mieć i którzy mogą wyłonić się z najmniej oczekiwanej grupy rówieśników. Warto mieć szeroko otwarte oczy.
To poruszająca i pouczająca historia, do której przeczytania bardzo namawiam. Obiecuję Wam, że będziecie mieć problem z jej odłożeniem i tak jak ja zarwiecie część nocy.
„Podróże kształcą (…) a dojrzewanie boli” – kto to powiedział? Sprawdźcie sami. Bardzo polecam.
[współpraca @WydawnictwoLiterackie]
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2024-10-23
BOOKSARE_MYPASSI
Alojzy to niezwykły kot: kot-podróżnik, ,,odkrywca i zbieracz niespodzianek i tajemnic". Ciekawość pcha go do odkrywania wciąż nowych zakątków i poznawania...
"Lucjan - lew, jakiego nie było" to pierwsza biblio-terapeutyczna książka dla dzieci z chorobami nowotworowymi w Polsce. Historia głównych bohaterów-...