Okładka książki - W obronie kłamstwa

W obronie kłamstwa

„W obronie kłamstwa” to bardzo udany debiut, nie podejrzewałam, że tak mnie wciągnie ta książka. Co prawda to zaczęłam ją czytać już dosyć dawno temu, lecz przeczytałam jeden krótki rozdział i... w wyniku wielu różnych zdarzeń, odłożyłam książkę na półkę. Gdy teraz ponownie wzięłam ją do rąk, nie mogłam się od nie wręcz oderwać, zarwałam nawet noc, bo nie chciałam już ponownie jej odkładać.
Początek wydawał się bardzo spokojny, wręcz relaksacyjny. Ot wieczorny grill, na którym bawią się dwie siostry ze swoimi partnerami.

"Noc była cudowna. Niebo rozświetlały setki gwiazd i księżyc w pełni, w trawie cykały świerszcze, a lekkie powiewy wiatru niosły zapach lasu i dogasającego grilla."
"Spontanicznie zorganizowany grill udał się świetnie - wieczór był fantastyczny.
Wtedy nie wiedziałam jeszcze, że dzisiejszej nocy widzieliśmy się w tym gronie po raz ostatni."
Następnego dnia rankiem Alison zauważa, że jej narzeczony po powrocie z codziennej przebieżki wrócił z podbitym okiem. Zbył ją i powiedział, że jakiś bezdomny go zaczepił. Chociaż kobieta nie bardzo w to wierzy, to jednak daje za wygraną, w końcu nic takiego się nie stało..., a ona jest zbyt zmęczona po nocnej imprezie żeby wdawać się w bezsensowne przekomarzania. Ma ochotę się zdrzemnąć. Nie było jej dane odpocząć, bo odwiedza ją siostra, poprzedniego dnia umówiły się na kawę, więc trochę porozmawiają. Lecz Tracy nie wygląda zbyt dobrze, przyszła w ubraniach, w których była wieczorem na grillu. Dlaczego się nie odświeżyła i nie przebrała? Siostra jednak nie chce o tym rozmawiać, wymawia się zmęczeniem i chce się trochę zdrzemnąć. Czyżby w ogóle się w domu nie położyła spać?
Gdy do domu Alison wchodzą policjanci pytając o siostrę, jest zaskoczona. Co się takiego stało? Czy coś z dziećmi Tracy? Policjanci wyjaśniają im, że znaleziono martwego partnera Tracy. Morgan został zamordowany w swojej pracowni. Pierwsza podejrzaną staje się od razu Tracy, gdyż ktoś rankiem widział jak zdenerwowana wybiegała z pracowni Morgana.
Tracy zostaje aresztowana... Lecz nie przyznaje się do winy i prosi Alison o pomoc. Błaga ją, żeby znalazła dobrego prawnika, który jej pomoże udowodnić niewinność.

"I naraz poczułam złość. Spędziłam z Tracy całe życie. Była najłagodniejszą, najpotulniejszą, najbardziej nieśmiałą i wycofaną osobą pod słońcem, która ledwie potrafiła podnieść głos. Jak ktokolwiek mógł choćby pomyśleć, że zabiła człowieka? W dodatku mężczyznę, którego kochała i z którym pragnęła spędzić życie!"
"Aresztowano moją siostrę. Moją niewinną, łagodną młodszą siostrę. A ja nie mogłam nic z tym zrobić. Nie mogłam jej zatrzymać ani powiedzieć funkcjonariuszom, że zaszła jakaś pomyłka. Że popełnili błąd."
Alison nie może się pogodzić z aresztowaniem Tracy i mimo tego, ze zatrudniła dobrego prawnika, to sama podejmuje śledztwo, chce na własną rękę dowieść prawdy. Alison ciągle ma w pamięci słowa matki, które ona powtarza jak mantrę: " W życiu nie ma nic ważniejszego niż rodzina. Swoich trzeba bronić. Za swoimi trzeba stawać. Swoich nigdy nie można zdradzić". Alison wierzy w to, że trzeba bronić swojej rodziny i stać za nią murem, mimo wszystko. Lecz nawet nie podejrzewa jakie mogą być tego konsekwencje. Jej dochodzenie sprawia, że powoli wychodzą na jaw rodzinne sekrety, które nigdy nie miały ujrzeć światła dziennego. Okazuje się, że nikt w tej rodzinie nie może czuć się bezpiecznie.
I chociaż Alison zdaje sobie sprawę z tego, że nie wszystko to, co robi jest dobre, nawet wie, że jest złe. Ale wie również, że może to pomóc ludziom, których kocha, więc nie zamierza się wycofać.

To wielowątkowy i złożony thriller, w którym fabuła skupia się na rodzinnych dramatach. Atmosfera wokół całej rodziny głównej bohaterki zagęszczą się i coraz więcej w niej tajemnic. Z pewnością lepiej byłoby, gdyby nie wyszły one na jaw. A przecież każdy ma jakieś sekrety, których pilnie strzeże...

Polecam.

Dziękuję bardzo Wydawnictwu Harper Collins za otrzymaną książkę.

Informacje dodatkowe o W obronie kłamstwa:

Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2024-11-13
Dodał/a opinię: Myszka77

Tagi: Thrillery psychologiczne Detektywistyczna powieść obyczajowa (cosy mystery)

Zobacz opinie o książce W obronie kłamstwa

Kup książkę W obronie kłamstwa

Opad