W dawnych Chinach częstą praktyką było sprzedawanie dzieci (szczególnie dziewcząt) w celu zapewnienia bytu rodzinie. 14-letnia dziewczyna rozpoczyna karierę prostytutki. Dzięki posiadanym umiejętnościom czytania i pisania, świeżej urodzie oraz dziewictwu trafia z podrzędnego burdelu do renomowanego domu dla kurtyzan, co otwiera jej drogę do lepszego życia. Powieść jest pisana bardzo poetyckim językiem właściwym dla tradycyjnego chińskiego wyrażania myśli. Dla europejczyków może być trochę mylący bądź irytujący, ale nie można odmówić mu pewnego uroku. Są dwie wersje tej książki - jedna to opowieść sama w sobie. Druga to oprawiona w ładną okładkę, ta sama opowieść, ale irytująca do granic możliwości, przeredagowana i bezlitośnie porozbijana na kawałki w celu wciśnięcia ich jako retrospekcje do kompletnie niepotrzebnych opisów o czajnikach z herbatą i przeciągach londyńskich mieszkań. Tysiąc razy bardziej polecam okrojoną wersję, która nie zawiera zbędnego biadolenia i nie rozprasza głupimi pytaniami Hortensji, czy jak jej tam.
Informacje dodatkowe o W świecie wiatru i wierzb. Wyznania chińskiej kurtyzany:
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2012-06-01