Okładka książki - Wady ukryte. Kancelaria, t.1

Wady ukryte. Kancelaria, t.1

Tom 1 cyklu Kancelaria

Czy moje pierwsze spotkanie z piórem Katarzyny Kostołowskiej było udane? Ano było. “Wady ukryte” to pierwszy tom serii Kancelaria. Autorka w rewelacyjny sposób nakreśliła ciemne i jasne strony ludzkiej natury, z wrażliwością i empatią podchodząc do trudnych tematów i dając czytelnikowi przestrzeń do własnej interpretacji. W całej historii najbardziej urzekł mnie i dotyczy to każdego aspektu tej książki, realizm — między innymi dla niego z chęcią sięgnę po kolejną część cyklu.

✨️O czym jest?

Justyna i Natalia to dwa bieguny, a mimo to przyjaźnią się i wspólnie prowadzą kancelarię na wrocławskim Nadodrzu. Choć na co dzień, przez ich biura przewijają się ludzie potrzebujący prawniczej pomocy, to one same mierzą się z własnymi problemami, z którymi muszą poradzić sobie same. W życiu jednej z nich wiele się zmieni, kiedy pozna Olafa, pewnego gangstera. Z czasem okazuje się, że tajemnice, jakie skrywają kobiety, mogą wpłynąć na ich dalszą przyjaźń.

✨️Kto pokocha?

Jeśli lubisz dobre obyczajówki i historie dziejące się w świecie prawników, to ta książka na sto procent Ci się spodoba. To połączenie sekretów, relacji międzyludzkich, tra*m i radzenia sobie z nimi, zawarte w tej książce sprawia, że nie jest ona jedynie powierzchowną i łatwą w odbiorze powieścią. Trudne emocje, wpływ przeszłości na teraźniejszość oraz godzenie życia prywatnego z ciężką, wymagającą poświęceń, pracą.

✨️Za co pokochasz?

Za autentyczność postaci, to na pewno. Daleko im do ideałów, mają swoje wady, które próbują skrzętnie ukrywać pod maskami pozorów — z różnym skutkiem. Za ciekawy pomysł na fabułę. Za mądry przekaz i świetne, naturalne dialogi. Za to, że nie unikniesz wzruszeń.

✨️Czy ja pokochałam?

Polubiłam, tak. Chętnie sięgnę po kolejną część, bo pierwsza zapowiada całkiem niezłą prawniczo-obyczajową serię. Doceniam bardzo autentyczność tej historii — sporo w niej emocji, niekoniecznie takich, na jakie byłam przygotowana (ale to dobrze, bo lubię, kiedy książka zaskakuje) oraz szczerości. Bardzo podobały mi się kreacje głównych bohaterek, które na co dzień muszą stawiać czoła trudnym sprawom, a poza pracą mierzą się z własnymi problemami, dylematami, niejednokrotnie bolesnymi. Lubię taką wielowymiarowość i prawdziwość w książkowych wydarzeniach i projektowaniu bohaterów.

✨️Czy polecam?

A polecam, bo tę książkę czyta się bardzo dobrze. Spodoba się szczególnie tym, którzy lubią historie o kobietach, kobiecej przyjaźni, sile i walce o samą siebie.

Informacje dodatkowe o Wady ukryte. Kancelaria, t.1:

Kup książkę Wady ukryte. Kancelaria, t.1

Czterdzieści dni do świąt
Katarzyna Kostołowska0
Okładka ksiązki - Czterdzieści dni do świąt

Czterdziestki dwadzieścia lat wcześniej, czyli początki wielkiej przyjaźni i Wrocław u progu nowego tysiąclecia. Boże Narodzenie już blisko. W domach...

Czterdzieści i co z tego
Katarzyna Kostołowska 0
Okładka ksiązki - Czterdzieści i co z tego

Przedwczoraj czterdzieści minus, wczoraj czterdzieści plus, a za chwilę jeszcze więcej lat. I co z tego? Życie biegnie dalej. Na kartach najnowszej powieści...