Okładka książki - Wakacje pełne magii

Wakacje pełne magii

Zacznę od tego, że słownictwo jest rozbudowane. Nie jest to "typowa" książka dla dzieci, więc śmiało może przeczytać ją nawet starsza osoba. Nie wyczułam w niej infantylności, a raczej coś, co mogłoby się spodobać obu grupom wiekowym. Dodatkowo temat magii - coś, co uwielbiam w książkach.

Pojawia się temat czytania myśli i "bombardowania" nimi Magdy, naszej głównej bohaterki. Ponieważ ma taką zdolność, musi sobie z nią radzić każdego dnia. W książce pojawiają się również magiczne istoty, takie jak wodnik, polewik czy smok.

"Dla mojej roztrzepanej, towarzyskiej, pozbawionej jakichkolwiek zdolności magicznych matki jestem kimś w rodzaju ufoludka". (Cytat na stronie 18).

Książka zawiera ilustracje, które dodają klimatu. Może nie ma ich bardzo dużo, ale co kilka stron można się na nie natknąć. Jedynym minusem, który wytrącał mnie ze skupienia nad tekstem, było przerwanie w połowie zdania, żeby na następnej stronie pojawiła się ilustracja. Ale to tylko subiektywne spostrzeżenie ze względu na to, że łatwo się rozpraszam.

Jest to z pewnością pozycja, którą warto przeczytać. Dostarcza rozrywki, uczy młodszych czytelników, a nawet może zachęcić do czytania! Będzie to nawet świetny wybór na prezent ;)

Informacje dodatkowe o Wakacje pełne magii:

Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2024-05-17
Dodał/a opinię: bookiecikowa

Zobacz opinie o książce Wakacje pełne magii

Kup książkę Wakacje pełne magii

Maciuś i Leon nie chcą się razem bawić
Katarzyna Wierzbicka0
Okładka ksiązki - Maciuś i Leon nie chcą się razem bawić

Kłótnie między rodzeństwem zdarzają się nierzadko i przyprawiają o ból głowy wielu rodziców. Warto więc sprawdzić, jakie rozwiązanie na sprzeczki znajdą...

Elf do zadań specjalnych 2
Katarzyna Wierzbicka0
Okładka ksiązki - Elf do zadań specjalnych 2

Rozpoczęło się! Odliczanie do Świąt! Zbliżają się kolejne święta Bożego Narodzenia i wioska Świętego Mikołaja rzuca się w wir przygotowań. Elfy jak zwykle...