Okładka książki - Warta w Grze

Warta w Grze

Akcja „Warty w Grze” toczy się we współczesnym Lwowie, w którym magia przeplata się z rzeczywistością, a ulice miasta stają się areną niebezpiecznej rywalizacji. Główną bohaterką powieści jest Warta, która wiedzie względnie spokojne życie, dopóki nie zostaje wciągnięta w tajemniczą i śmiertelnie niebezpieczną grę. To cykliczne starcie pomiędzy dwiema grupami magów, jasnymi i ciemnymi, którego stawką jest władza oraz spełnienie jednego życzenia, szybko przeradza się w skomplikowaną sieć intryg i walkę o przetrwanie.

Chociaż mam trochę mieszane odczucia względem tej powieści, podoba mi się system magiczny, który wyróżnia się na tle innych powieści fantasy. Autorka stworzyła świat, w którym magia funkcjonuje według określonych zasad, niestety nie do końca wyjaśnionych, a jej użytkownicy muszą zmierzyć się z konsekwencjami swoich działań. Mimo że na początku można poczuć się przytłoczonym ilością informacji i skomplikowaną strukturą magicznych zależności, w miarę rozwoju fabuły wszystko zaczyna się układać w logiczną całość. Początek naprawdę nie jest łatwy. Od razu jest sporo bohaterów, którzy noszą zarówno ludzkie, jak i magiczne imiona, zarówno ciemni, jak i jaśni posiadają w swoich szeregach alchemików, magów i wiedźmy. Ciężko jest się połapać, kto jest kim i kto, co potrafi. Do tego zostajemy wrzuceni w wir wydarzeń bez jakiegokolwiek wstępu czy przygotowania i jest to dezorientujące.

Historia rozwija się w szybkim tempie, niemal nie dając nam chwili na oddech. Kolejne wydarzenia następują po sobie błyskawicznie, a bohaterowie nieustannie wpadają w nowe tarapaty. Rozgrywka, w którą zostaje wciągnięta Warta, nie ogranicza się do prostych pojedynków magicznych, to sieć intryg, manipulacji i głęboko skrywanych tajemnic. Postacie muszą nie tylko walczyć o przetrwanie, ale także podejmować moralnie trudne decyzje, nie mając pewności, komu mogą zaufać. Razem z Wartą stopniowo odkrywamy kolejne elementy układanki dotyczącej jej pochodzenia, funkcjonowania magicznego świata oraz prawdziwego celu gry. Z każdą stroną napięcie rośnie, a intrygi stają się coraz bardziej skomplikowane. Finał powieści jest w niej najlepszy, bo po pierwsze to genialny plot twist, po drugie dostarcza wielu emocji i przede wszystkim odpowiedzi na nurtujące pytania.

Intensywne tempo wydarzeń sprawia, że momentami brakuje chwili na lepsze poznanie bohaterów czy dokładniejsze przedstawienie świata. Tak naprawdę dobrze, chociaż też nie od razu, dają się poznać jedynie Warta i Zlatan, tajemniczy osobnik z Czech. O pozostałych wiemy właściwie tyle, że nie są jednoznacznie dobrzy lub źli, niezależnie od tego, czy należą do jasnych czy ciemnych. To jest bardzo ciekawe podejście, bo sprawia, że trudno jednoznacznie kibicować którejkolwiek ze stron i do końca nie wiadomo, komu tak naprawdę można zaufać. Szczególnie wyróżnia się w powieści Zlatan, manipulant i intrygant o niejasnych motywach, który dodatkowo skrywa wiele tajemnic i chociaż współpracuje z Wartą i każe jej sobie zaufać, nie chce niczego zdradzić ani o swoim pochodzeniu, ani o tym, co chce osiągnąć w związku z niejawnym udziałem w grze. Szkoda, że niektórzy ciekawi bohaterowie pozostają jedynie tłem i nie mają okazji, by w pełni się pokazać albo przywiązać do siebie czytelnika. Przez to niektóre wydarzenia i relacje nie wywołują tak silnych emocji, jak mogłyby, gdyby były bardziej pogłębione.

Klimat powieści jest mroczny i pełen napięcia. Magiczna rozgrywka niesie ze sobą realne zagrożenia, a Lwów, chociaż nie jest szczegółowo opisany, stanowi intrygujące tło dla fabuły. Można odczuć atmosferę tajemnicy i nieustannego zagrożenia, które towarzyszy bohaterom na każdym kroku. Szkoda jedynie, że miasto nie zostało przedstawione bardziej szczegółowo, jego potencjał jako miejsca akcji mógł zostać lepiej wykorzystany.

„Warta w grze” to książka z dużym, chociaż nie do końca wykorzystanym potencjałem, pełna dynamicznej akcji, intryg i tajemnic. Oryginalny system magiczny, ciekawa koncepcja gry i niejednoznaczni bohaterowie tworzą angażującą historię, w której nie brakuje zwrotów akcji i momentów grozy. Mimo pewnych niedociągnięć myślę, że mogę ją polecić ❤️

Informacje dodatkowe o Warta w Grze:

Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2025-03-14
ISBN: 9788382033496
Tytuł oryginału:
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: fantasy Fantasy dla dzieci i młodzieży Dla dzieci mających problemy z czytaniem

Zobacz opinie o książce Warta w Grze

Kup książkę Warta w Grze